Çocuklara Kitap Okuma Alışkanığı Nasıl Kazandırılır?

Yaratıcı düşünme ve zihinsel gelişim için çocukların erken yaşta kitap okuma alışkanlığı kazanması önemlidir. Kitapların hayal gücünü canlandıran etkisini hissetmek için kitap okumayı rutin hale getirmek, ilgi çekici kitaplar seçmek ve okuma süresini doğru belirlemek gerekir. Çocukların oyun dünyasında canlandırabileceği sevimli kahramanların yer aldığı hikaye kitaplarıyla eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. Uyku öncesinde veya gün içerisinde okuma saati yapabilir ve çocuğunuzun masal diyarına yolculuk yapmasını sağlayabilirsiniz.

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Dijital çağda ekran karşısında çok fazla zaman geçiren çocukları, farklı etkinlikler yapmaya teşvik etmek önemlidir. Bunun için aktif bir öğrenme deneyimi yaşaması için çocuklarınızla birlikte kitap okuma etkinlikleri düzenleyebilirsiniz. Çocukları erken dönemde kitap ile tanıştırmanın önemi, sosyal becerilerde ortaya çıkar. Küçük yaşlardan itibaren kitap okuyan ve masal dinleyen çocuklar konuşma, kendini ifade etme, sosyal ilişkiler kurma gibi alanlarda daha becerikli olur. Bu nedenle çocuğunuzun yaşına uygun kitaplar seçmek, kitap okuma rutinlerini daha keyifli hale getirir. Özellikle bunun için ilgi duyduğu alanları destekleyen, sevdiği hayvanların konuşturulduğu, macera ve aksiyon içeren kitaplar ile çocuklarınızı kitap okumaya teşvik edebilirsiniz.

Kitap okuma alışkanlığı kısa sürede oluşan bir beceri değildir. Her gün belirli aralıklarda kitap okumak, bir düzen sağlamak, okuma süresince dikkatin dağılmasına izin vermemek çok önemlidir. Özellikle okuduğunu anlayan ve hayalinde canlandıran çocuklar, okumaktan daha çok keyif alır. Bunun için çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için öncelikle ebeveynlerin kitap okuyarak örnek olması gerekir.

Okul Öncesi Dönemde Kitap Tercihleri Nasıl Olmalı?

Okul öncesi yaş grubu çok hareketli ve yerinde duramayan bir yapıya sahiptir. Sabırsız olan bu yaş grubundaki çocukların kitap okuması için kitapların eğlenceli ve ilgi çekici olması gerekir. Metin kısımları az, resimleri daha fazla olan kitap seçenekleri, okul öncesi dönemde tercih edilir. Okumayı tam olarak bilmeyen ya da yeni öğrenen çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için kısa hikayeler, resimli masallar, üç boyutlu kitaplar kullanılabilir.

Etkinlik sayfaları olan kitaplar, okul öncesi yaş grubu için faydalı olur. Okuduğu hikayeye uygun bir etkinlik sayfasıyla öğrendiklerini pekiştirirken aynı zamanda da eğlenmiş olur. Hikaye tamamlama gibi aktivitelerin yer aldığı kitap çeşitleri, küçük yaştaki çocukların yaratıcılığı geliştirmek için idealdir. Düşünmeye, hayal kurmaya ve fikir yürütmeye teşvik eden kitaplar ile okumayı verimli hale getirebilirsiniz.

Çocukların Yaşına Uygun Kitaplar Seçmek Neden Önemlidir?

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyen büyük küçük herkesin aslında ilk yapması gereken, ilgi duyabileceği kitapları seçmektir. Çocukların yaşına uygun kitap seçmek de, okuma deneyiminin kalitesini etkiler. Yaşına göre daha zor kitaplar seçildiğinde çocuklar okumaktan yorulabilir. Yaş grubuna göre basit olan kitap seçenekleri de, yine çocukların sıkılmasına neden olur. Bunun için çocuğunuzun ilgi alanlarına, öğrendiklerine, gelişimine uygun kitaplar seçerek okuma zamanını eğlenceli hale getirebilirsiniz. Çocukların kitaplardan yaşına uygun olan yeni bilgiler öğrenmesi, merak duygusunu ve araştırma yeteneğinin gelişmesini sağlar. Okuma saatlerinde tercih ettiğiniz kitapların türleri de önemlidir. Her gün eğitici kitaplar okumak yerine, bazen eğlenceli bazen öğretici kitaplar tercih etmek, çocukların sıkılmasını önler.

Kendini değerli ve yeterli hisseden çocuklar yetiştirmek için ebeveynlerin çocuklarla zaman geçirmesi çok önemlidir.Ailece yapılan kitap okuma zamanları, oyun saatleri, farklı etkinlikler çocukların özgüvenini yükseltmede çok önemlidir. Özellikle farklı deneyimler yaşamak, çocukların sağlıklı gelişimine çok büyük katkı sağlar. Aynı zamanda farklı etkinlikler ile dikkatlerinin dağılmasına sebep olan enerjilerini de kontrol altına alarak daha sağlıklı bir kitap okuma sevgisi kazandırmış olursunuz. Bunun için özellikle çocuklarınızın enerjilerini atabileceği oyunların hazırlandığı Dumadum Oyun Parkında, eğlenceli hikayeler sunulan etkinliklerle çocuklarınıza unutulmaz deneyimler yaşatabilirsiniz. Siz de aile üyelerinizin kaliteli zaman geçirmesini sağlamak, çocuklarınızın doyasına eğlenmesine yardımcı olmak ve güzel bir gün geçirmek için Dumadum’u tercih edebilirsiniz.