Çocuklarda Memnuniyetsizlik Neden Olur?

Teknolojinin ilerlemesi, hareketsiz yaşam, ebeveynlerin yoğun iş temposu gibi birçok nedenle çocuklarda davranış bozukluğu gelişebilir. Her çocuk, davranış değişikliğiyle aslında ailesine bir mesaj verir. Sorunun kaynağının ne olduğu anlaşıldığında doğru yaklaşım biçimi geliştirilebilir. Günümüzde ailelerin en çok şikayet ettiği konulardan biri de çocuklarında olan memnuniyetsizlik ve mutsuzluktur. Nedenleri fark edildiğinde bu durum değiştirilebilir. Peki, nedir çocuklarda nankör davranışın nedenleri?

Çocuklarda Nankör Davranışın Nedenleri

  • Çocuk gelişiminde, hareket etmek büyük önem taşır. Ekran karşısında uzun süre hareketsiz kalmak, çocukların motor becerilerini geliştirmesini engeller.
  • Dikkat ve odaklanma sorunu yaşayan çocuklarda nankör davranış görülebilir.
  • Hiperaktivite de çabuk sıkılan ve memnuniyetsiz çocuklara neden olabilir.
  • Ailelerin çocuklara karşı tutumları da önemlidir. Her istediğini yapan ya da aşırı baskıcı ebeveynlerin çocuklarında da bu sorun sıklıkla görülür.
  • Çocukların doğayla iç içe olması ve enerjilerini atabilmeleri, davranışları üzerinde olumlu etkiler yaratır.
  • İş yoğunluğu fazla olan anne, babanın çocukta yarattığı manevi boşluğu maddeyle kapatmaya çalışması; çocuğu mutsuz bir birey haline getirir.
  • Çocuğunun sürekli başarılı olmasını istemek ve sürekli bununla ilgili kurslara yazdırmak da olumsuz etkiler. Çocuğun pozitif gelişimi için sosyal aktiviteye ihtiyacı vardır. Ailece boş zamanlar yaratılmalı ve vakit geçirilmelidir.
  • ilgi alanlarını keşfedip yönlendirmek, onların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Müzik, spor, resim veya herhangi bir sanatsal faaliyet, tatminsiz olmalarını engeller.
  • Çocuğundan yapmasını istemediği şeyleri kendisi yapan aileler, çocukta güvensizlik yaratır. Aile, her zaman çocuk için rol modeldir. bu nedenle sizin davranışlarınız da yol gösterici olmalıdır.

Çocuklarda Nankör Davranışa Karşı Alınabilecek Önlemler

  • Çocukların gelişimine en büyük katkı sağlayan aktivitelerden biri de oyundur. Hem zihinsel hem fiziksel gelişimi için çocuklara hareket alanları sağlanmalıdır. Sosyalleşme, fiziksel etkileşim, efor sarf etme çocukların duygusal gelişimine katkı sağlar. Çocuklarınızla beraber eğlenceli aktiviteler yapabilirsiniz.
  • Ne yapılırsa yapılsın çocuk mutsuz ve memnuniyetsiz olabilir. Bu da yanlış bir yaklaşım biçimidir. Ebeveynlerin, çocuğun her istediğini yapması çocukta yok kavramını yok eder. Bir süre sonra çocuklar tatminsiz ve nankör olur. Aile, denetimini hissettirmeli sınırları olduğunu çocuğa bildirilmelidir.
  • Onlarla kuracağınız ilişkide dengeli, tutarlı ve net olmalısınız. Çocuğun özsaygı kazanabilmesi için otoritenin sizde olduğunu bilmelidir. Ama bu otorite sevecen, anlayışlı, fikirlerini dinleyen ve önem veren bir yaklaşımla olmalıdır. Konuşmak, onun düşüncelerini dinlemek çocuğunuza değerli olduğunu hissettirir.
  • Yanlış bir şey yaptığında ona karşı eleştirel ve önyargılı yaklaşmamalı, anlamaya çalışmalısınız. Çocukların sadece fiziksel değil, ruhsal ihtiyaçlarını da göz ardı etmemelisiniz. İlgi, sevgi ve şefkat gören çocuklar bu nedenle daha mutludur.
  • Çocuklarınızın sorunlarına kayıtsız kalmamalı ve çözümü onun bulmasına yardımcı olmalısınız. Eğer bulamıyorsa yönlendirme yapabilirsiniz.
  • Üzerinde olumsuz etki yaratacağını düşündüğünüz veya farkında olduğunuz davranışları değiştirmelisiniz. Bunun için bir uzmandan yardım alabilir, bu anlamda kendinizi geliştirebilirsiniz.
  • Çocuklarda nankör davranışlara karşı alınabilecek en etkili önlem onunla eğlenceli vakit geçirmektir. Çocuğunuzun seveceği ve eğlenebileceği bir aktivitede ona eşlik etmeniz, davranış bozukluklarının önlenmesini sağlar.
  • Anne ve babalarıyla özel zaman geçirmek, çocukların duygusal bağını güçlendirir. Çocuğunuzla yaratacağınız zaman dilimleri, onun daha mutlu olmasını ve iyi hissetmesini sağlar.

Ailenizle vakit geçirmek, beraber aktivitelerde bulunmak çocukların ruhsal sağlığı için önemlidir. Bunun için Dumadum oyun parkında bulunan eğlence parkurlarında, kafelerde, oyun alanlarında, etkinlik sahalarında çocuğunuzla beraber sosyalleşebilir, kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Hem size hem de çocuğunuza iyi gelecek birçok aktivitenin yer aldığı Dumadum oyun parkını hemen ziyaret edebilirsiniz.