Çocuklarda Puzzle Yapmanın Önemi

Çocukların sağlıklı zihinsel ve bedensel gelişimi için ebeveynleri ile vakit geçirmesi önemlidir. Kaliteli vakit geçiren çocukların zeka gelişimi daha iyi bir performans gösterir. Pandeminin etkisi ile sosyalleşme alanları kısıtlanan çocukların zihinsel gelişimini desteklemek için eğitici öğretici oyunlar oynamalarını sağlayabilirsiniz. Örneğin; puzzle gibi düşünce becerilerini geliştiren oyunlar ile çocukların eğlenmesi mümkün.

Puzzle Nedir?

Puzzle, yetişkinlerin ve çocukların sık tercih ettiği eğlenceli bir zeka oyunudur. Türkçe adıyla yapboz olarak anılan puzzle, her yaş grubuna uygun şekilde parçaları ile eğitici bir etkinliktir. Ailece kaliteli vakit geçirmek isteyenler, çocuklarının yaşına uygun puzzle çeşitlerini tercih ederek hem eğlenebilir hem öğrenebilir.

Hayvan figürleri, çizgi film karakterleri, oyuncak resimleri gibi tasarımlar ile çocukların ilgisini çeken puzzle, küçük parçaların uygun yerlere gelmesiyle büyük bir resim oluşturma etkinliğidir. Çocukların zeka gelişiminde yaratıcılık ve odaklanma becerilerine katkı sağlar. Sabır ve dikkat gerektiren puzzle, özellikle tatil günlerinde aile organizasyonlarında sık tercih edilir.

Çocuklar Kaç Yaşında Puzzle Yapmaya Başlamalı?

Eğitici ve öğretici oyun araçlarından biri olan puzzle, her yaş grubuna uygun şekilde tasarlanır. 12 ve 18 aylık bebeklerin oynayabilmesi için büyük parçalı puzzle seçenekleri bulunur. Bebek gelişimini destekleyen bu puzzle çeşitleri, iki veya üç parçalı olur. Hayvan, harf, sayı, renk gibi temel kavramları öğreten puzzle çeşitleriyle bebeğinizin zihinsel gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

İki ve üç parçalı, büyük ebatlı puzzle çeşitleri, çocukların kendi başına yapabilmesi için idealdir. Çocukların hareketli yapısı dikkatinin çabuk dağılmasına neden olur. Az parçalı puzzle çeşitleri ile çocuğunuzun dikkatini, tek bir noktaya toplamasını sağlayabilirsiniz.

Yaş Gruplarına Göre Puzzle Seçimi

Puzzle çeşitleri evde, anaokulunda, kreşte sık tercih edilen eğitici oyun araçlarıdır. Her yaş grubunun gelişimine göre puzzle tasarımları bulunur.

  • 1 ve 2 yaş bebekler için çok büyük ebatlı, bir iki parçalı puzzle çeşitlerini tercih edebilirsiniz.
  • Okul öncesi çocuklar için sade tasarıma sahip çok parçalı olmayan puzzle çeşitleri uygun olur.
  • İlkokul çağındaki çocuklar için çizgi film karakterleri içeren orta sayıda parçalı olan puzzle çeşitleri iyi bir seçenek olur.
  • Ortaokul ve lise çağındaki gençler için ise çok parçalı, karmaşık tasarımlı puzzle seçenekleri daha öğreticidir.

Puzzle seçimi yaparken çocukların sevdiği karakterleri içeren resimler tercih edebilirsiniz. Puzzle yapmak, ilgi ve dikkat istediği için çocukların beğenisini kazanan süper kahraman figürleri, etkinliği daha eğlenceli hale getirebilir.

Puzzle Yapmanın Gelişime Etkisi

  • Puzzle yapmak, hem yetişkinler hem çocuklar için zeka geliştiren bir etkinliktir. Dikkat dağınıklığını azaltan ve yaratıcılık becerilerini güçlendiren puzzle ile zamanın nasıl geçtiğini unutabilirsiniz. Boş vakitlerinizde, yaz akşamlarında, tatil zamanlarında, soğuk kış gecelerinde çocuklarınızla birlikte kaliteli zaman geçirmek için puzzle etkinliği düzenleyebilirsiniz. Şekil, zemin ve desen gibi detaylara dikkat edilmesi gereken puzzle etkinliğinde görsel hafıza çok önemlidir. Görsel becerileri arttırmak için karışık desenlere sahip puzzle modelleri idealdir.
  • Küçük parçalardan bir bütün oluşturmak, çocuklarda mantık ve problem çözme yeteneğini geliştirir. Bütüne ulaşmak için harcanan çaba ve düşünsel muhakeme ile çocukların çözüm bulma yetenekleri pekişir. Bu sayede çocuklarda zihinsel gelişim süreci hızlanır.
  • Uzun süre boyunca üzerinde çalışması gereken çok parçalı karışık puzzle çeşitleri, sabır gerektirir. Sabırsız çocukların daha kararlı olmasını sağlamak için puzzle yapmayı deneyebilirsiniz. Her şeye çok acele eden çocuğunuzun sabırsızlığını önlemek ve daha sakin olmasını sağlamak için puzzle etkinliği ideal bir etkinliktir.

Siz de çocuklarınızla eğlenceli vakit geçirmek, zihinsel gelişimi desteklemek, aile bağlarını güçlendirmek için puzzle gibi öğretici oyunları kullanabilirsiniz. Dumadum oyun merkezi içerisinde yer alan etkinlikler ile çocuklarınızın daha özgüvenli ve mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.