TikTok Çocuklar İçin Güvenli mi?

Kısa video içerikler üzerinden paylaşımlar yapılan bir sosyal mecra olan TikTok, çocukların da sıklıkla kullandığı uygulamalar arasında bulunur. Çocukların sosyal medyada siber zorbalığa uğraması ihtimali karşısında endişe duyan ebeveynler, TikTok’un çocuklar için güvenli bir yer olup olmadığı konusunda soru işaretlerine sahip. Çocuğunuzun TikTok kullanımı üzerinde bir endişeniz varsa; sizin için hazırlanan bu yazıda güvenli kullanımın ipuçlarını bulabilirsiniz.

TikTok Nedir ve Nasıl Çalışır?

  • TikTok, sosyal medya kullanıcılarının kendi ürettikleri videoları paylaşabilecekleri ve aynı zamanda uygulama üzerinde bulunan çeşitli düzenleme araçları ve filtreler ile yeni videolar üretebilecekleri bir sosyal mecradır.
  • Genel olarak “akım” adı verilen konu başlıkları adı altında müzik, dans, tepki ve benzeri içerikler oluşturularak kullanıcıların aynı akım içerisinde yaratıcı içerikler sunulması beklenir.
  • Sınırlı bir süre içerisinde oluşturulan videolar, istenirse özel hesap ile yalnızca takipçilerle paylaşılabilirken, herkese açık hesapla tüm kullanıcılara erişilebilir bir şekilde de paylaşılabilir.
  • Video paylaşımlarında kullanılan ses kaynağı veya müzik üzerinden, akım dahilindeki başka içerikler incelenebilir ve ürettiğiniz içerik herkese açıksa bu sayfa içerisinde görünür. Aynı zamanda belirli bir takipçi sayısı ile elde edilebilen canlı yayın hakkı ile takipçilere canlı yayınlar açılabilir.

Çocukların Hangi Yaşta TikTok Kullanmasına İzin Verilebilir?

Düzenli olarak sosyal medya kullanımı, her yaştan insanda dikkat eksikliği problemine yol açabilir. TikTok ve benzeri sosyal medya platformlarının içerikleri, kısa sürede tüketilebilecek ve hemen bir başka içeriğe yönlenecek biçimde içerikler taşır. Çok kısa bir süre içerisinde onlarca farklı içerikle karşılaşabilir ve içerisinde önemli içerikler olsa dahi dikkatinizi çekecek bir başka içeriğe yönelebilirsiniz. Bu sebeple küçük yaştaki çocukların sosyal medyayı sıklıkla kullanması, dikkat eksikliği problemi yaşatabilir. Yaş sınırı olarak çocuklarda TikTok kullanımı, TikTok’un kendi kullanım şartlarında 13 yaş ve üzeri olarak belirtilmiştir. Ancak buna karşın 13 yaş altında birçok çocuğun TikTok kullandığını veya kullanmak istediğini görebilirsiniz. Böyle bir durumda kontrollü bir kullanım adına çocukla belirli anlaşmalar yapıp, gerginlik çıkaran bir yasaklama durumu yerine, çocukla konuşarak kontrollü bir kullanıma sahip olmasını sağlamalısınız. Bu süreçte kendi video içeriklerini üretmek isteyen çocuğunuzun özel hesaba sahip olmasını sağlayarak içeriklerini yalnızca takipçilerinin görmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuz TikTok Kullanırken Neden Kontrollü Olmalısınız?

Gün içerisinde uzun saatler telefon veya tablet ile vakit geçiren çocuklar, dikkat eksikliğinin yanı sıra sosyal gelişimleri açısından da olumsuz etkilenebilir. Bu sebeple çocuğunuz için bir kullanım saati belirleyebilirsiniz. TikTok’un kullanıcılar için sunduğu “Dijital Refah” özelliği ile bu kısıtlama sağlanabilir. Günlük 2 saat kullanım hakkı tanıyan ve süre dolduktan sonra kullanıma izin vermeyen bu özellik sayesinde, çocukların kontrollü bir süre TikTok kullanmasını sağlayabilirsiniz. Kontrol için yalnızca kullanım süresi değil, çocuğunuzun takip ettiği hesapların içerikleri de incelenmelidir. Gelişimini olumsuz etkileyebilecek hesaplarla etkileşimlerini engelleyerek, yararlı içerikler sunan hesaplara yönlendirebilirsiniz. Bunun için TikTok içerisinde bilgi verici ve öğretici içeriklere sahip eğlenceli kanallar keşfederek daha iyi bir kullanım sağlanabilir. Hiçbir şekilde kontrol edilmeden yapılan bir TikTok kullanımı sonunda çocuklarınız pek çok hesap tarafından siber zorbalığa uğrayarak psikolojik sorunlar yaşayabilir. Bu sebeple ürettiği içeriklerin kontrolü ve gizliliğini de her zaman kontrol etmeniz gerekmektedir.

Çocuğunuz TikTok Kullanırken Neden Önlemler Almalısınız?

  • TikTok içerisinde, çocukların gelişimlerini olumsuz etkileyebilecek şiddet, cinsellik ve tehlikeli içerik barındıran videolar bulunabilir. Çocuğunuzu bu videolardan korumak için TikTok içerisinde yer alan “Kısıtlı” mod aktifleştirilebilir. Kısıtlı mod ile çocuklar için uygun olmayan içerikler filtrelenerek çok daha iyileştirilmiş bir kullanım sunulur.
  • Çocukların kullanımı adına TikTok güvenli mi sorusuna verilebilecek yanıt, ebeveyn kontrolü dahilinde normal kullanıcıların akışlarına göre çok daha güvenli bir hale getirilebileceğidir.
  • Çocukların gelişiminde en çok ihtiyaç duydukları şeylerden biri de oyun ve eğlencedir. TikTok gibi platformlar, her ne kadar hayatın içerisine yerleşmiş olsa dahi siz çocuklarınızın gelişimini kontrol altına alarak daha güvenli bir gelişim göstermelerini sağlayabilirsiniz. Gerçek hayatın içinde yer alan eğlence ve aktivitelere yönlendirerek, gerçek sosyalliğin kişiler arasında yüz yüze gerçekleşerek oluştuğunu öğretebilirsiniz.

Bu süreçte Dumadum oyun parkı, çocukların akranları ile birlikte sağlıklı ve güvenli bir şekilde sosyallik geliştirebileceği oldukça eğlenceli bir alandır. Siz de çocuğunuzu tablet ve telefona bağımlı bir şekilde büyütmeden, insanlarla bir arada sosyalleşmenin en doğru yol olduğunu gösterebilirsiniz. Çocukların sosyal mecralardan çok daha gerçek ve etkili bir şekilde eğlenebildiği Dumadum oyun parkını ziyaret ederek, birbirinden farklı parkurlarda onlarca oyunu akranları ile oynamasını sağlayabilirsiniz!