Çocuklarda Büyüme ve Gelişimi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Hızla değişen ve her gün yeni tehditlere gebe kalan günümüzün hızlı dünyasında, çocuklar ve onların gelişimi giderek daha önemli bir konu haline gelmiştir. Günümüzde birçok bilinçli aile çocuklarını en iyi şekilde yetiştirebilmek için çeşitli önlemler almaya başlamıştır. Bu alanda gerek kendi çabaları ile gerekse profesyonel destek alarak çocuklarını büyütmeyi tercih eden aileler, gelecekte yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı daha dirençli olabilirler. Hızlı kent yaşamında çocukların doğru şekilde motive edilmeleri mümkün ve olanaklıdır. Ancak yine de çevresel etkenlerden tamamen yalıtılmış çocukların da çok başarılı olacaklarını söylemek doğru değildir.

Çocuklarda Büyüme ve Gelişim Nasıl Gerçekleşir?

Çocukların büyüme ve gelişmesi ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çocukların dengeli bir şekilde büyüyüp gelişmelerine fırsat verilmesidir. Bazı aşırı korumacı ebeveynlerin bu koruma içgüdüleri nedeni ile çocuklarını aşırı derece kontrol etmeye çalışmaları, onları hem huzursuz hem de kaygılı bir hale getirebilir. Bu nedenle çocukların büyüme ve gelişme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken çok sayıda önemli unsur vardır. Çocukların fiziksel olarak büyümelerinde daha çok beslenme faktörü, egzersiz faktörü gibi faktörler öne çıkarken, zihinsel olarak gelişmeye devam ederlerken de çevresel ve ailevi faktörler daha etkili olur. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri için ise sorumluluk duygusunu küçük yaşlarda kazanmaları, büyük önem taşımaktadır. Hem çocuklar hem de ebeveynler için birlikte yaşanıldığının ve zamanın birlikte paylaşıldığının bilinmesi ve çocuklara yetki verilmesi, onların, sorumluluk duygusunu küçük yaşlarda edinmelerini sağlar.

Çocuklarda Büyüme ve Gelişimi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Çocuklar öncelikle oyun deneyimi yaşamaktadırlar. Oynarken öğrenen çocuklar, daha sonra içselleştirdikleri deneyimleri gerçek hayatta kullanmaya başlarlar. Oynamak ve oynarken öğrenmek,çocukların büyüme ve gelişmesinin temelidir. Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörler ise aşağıdaki gibidir:

  • Kalıtım faktörü: Çocuklar ebeveynlerinin fiziksel özelliklerini taşırlar. Örneğin uzun boylu kişilerin uzun, kısa boylu kişilerin kısa çocukları olabilir. Benzer şekilde göz bozuklukları ve çeşitli hastalıklar da kalıtım yolu ile çocuklara geçebilir. Bu nedenle çocukların büyüme ve gelişiminde ebeveynlerin mirası çok etkilidir.
  • Cinsiyet faktörü: Cinsiyet çocukların gelişiminde en belirleyici faktörlerden biridir. Kızlara ve erkeklere özgü farklı fizyolojik ve zihinsel süreçler vardır.
  • Coğrafi faktör: Coğrafi faktör de en önemli faktörlerden biridir. Örneğin köyde ya da kasabada yetişen çocuklar ile büyük metropollerde büyüyen çocuklar, farklı uyarıcılardan etkilenirler. Sosyalleşme olanakları farklı olduğu için, coğrafyanın büyüme ve gelişmede etkisi çok yüksektir.
  • Hormon faktörü: Hormonlar her çocukta farklı evrelerde devreye girebilir. Örneğin hormonları fazla çalışan çocuklarda büyüme daha hızlı ve erken yaşlarda gerçekleşirken kimilerinde daha geç yaşlarda hormonların etkisi ortaya çıkabilir.
  • Aile faktörü: Aile faktörü çocukların gelişiminde belki de en önemli faktördür. Her ailenin kendine has farklı özellikleri, kültürü, gelenekleri ve değerleri vardır. Çocukların değer yargıları da ailelerinden geçer. Örneğin, sporla ilgilenen ailelerin çocukları da küçük yaşta spora ilgi duymaya başlar.

Dumadum ile Çocuklarınızın Büyüme ve Gelişmesine Destek Olun

Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte çocuklar için yaratılan farklı yaşam ve oyun alanları, onların kendi dünyalarını kurmaları ve yetişkinliğe giden yolda mutlu hissetmeleri için büyük katkı sağlamaktadır. Unutulmamalı ki mutlu geçirilmemiş bir çocukluğun, yetişkinlik dönemlerinde çok ağır sonuçları olabilir. Çocukların kendi hayal dünyalarını destekleyen çevre ve mekan deneyimi son derece gerekli ve hayat kurtarıcı bir role sahiptir. Dumadum, çocuklarınızın eğlenceli vakit geçirebilecekleri harika oyun ve eğlence parkları ile onların gelişimine destek olmaktadır. Siz de çocuğunuzu düşünüyor ve onu mutlu etmek istiyorsanız, Dumadum tam aradığınız adres!