Çocuklarınızla Birlikte Evden Gezebileceğiniz Sanal Müzeler

Bugün gerçek müze kapıları geçici olarak kapalı olsa da, çocuğunuzun yaratıcılığını ve zihnini canlandırmak isteyen her müze, sanal ziyaretlerinize açık bekliyor. Şu anda çocuğunuzla birlikte dünyanın her yerinde bulunan binlerce sanal müzenin turuna çıkabilirsiniz. Barındırdıkları tüm içerik ilgi çekici gelmese de, her yaştaki çocuğa hitap eden birçok sanal müze, çevrim içi eğlenerek öğrenmeye olanak sunuyor.

Sanal müzelerin sağladığı birçok aktivite sayesinde sanatı, doğa tarihini, bilim ve teknolojiyi, tarihi sanal olarak keşfeden çocuklar, aynı zamanda, ebeveynleriyle birlikte evde iyi vakit geçirme fırsatını yakalıyor. Gerçek müze ziyaretlerinin aksine, sanal turunuzu çocuğunuzun ve sizin istediğiniz süre boyunca yapabilir, dilediğinizde mola verebilir veya merak ettiğiniz konuları internette araştırarak özgür gezinme ve öğrenme imkanını değerlendirebilirsiniz. İster akvaryuma gitmeye ihtiyacınız olsun, ister bazı mumyalara göz atmak isteyin, çocuklarınızın eğleneceği oldukça ilgi çeken sanal müze turlarını burada inceleyebilirsiniz.

Çocuklara Özel Sanal Müze Turları

  1. MetKids: New York’un Met Müzesi (The Metropolitan Museum Of Art), çocuklara ve gençlere yönelik hazırladığı MetKids adında çevrim içi bir alan sunuyor. MetKids sanal müze; seçtiğiniz zaman dilimine, bölgeye ve önemli tarihsel başlıklara göre arama yapmanıza imkan veriyor. Çocuğunuzun icatlar, mitoloji veya savaş gibi konularla ilgili tüm eserleri görüp öğrenmesine olanak sağlıyor. Binasının etrafındaki çeşitli sergilere göz atmanıza da izin veren sanal müze, interaktif bir harita ve çeşitli videolar da sunuyor.
  2. Oyuncak Müzesi: Sunay Akın tarafından çocuklar için kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, sanal ziyarete açık müzeler arasında yer alıyor. “Avrupa’nın En İyi Müzesi” ödülüne aday gösterilen İstanbul Oyuncak Müzesi bugün, dört bin civarında oyuncağa ev sahipliği yapıyor. Her odası tiyatro sahnesi şeklinde dekore edilen müze, birinci yüzyıldan günümüze kadar sevilen oyuncakları sergiliyor. Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi olma unvanını taşıyan müze, her yaştan çocuğa hitap eden farklı kategorideki oyuncaklarıyla, oyuncak tarihini oyuncu bir dilde anlatmayı başarıyor.
  3. Gyeonggi Children’s Museum: Çocuklar için yenilikçi ve eğlenceli öğrenme deneyimleri yaratmayı hedefleyen Kore’nin ilk bağımsız ve deneyime dayalı müzesi, etkileşimli sergiler açmak üzere tasarlanıyor. Heyecan verici bir öğrenme alanı olarak tarif edilen Gyeonggi Çocuk Müzesi, hayal gücünü ve yaratıcılığı artırmak için çeşitli konu ve kavramları çocuklar için özelleştiriyor. Müze; plastik, çelik ve reçine gibi farklı malzemelerden yapılmış birçok heykele yakından bakabileceğiniz bir sanal tur sunuyor.
  4. Smithsonian National Museum Of Natural History: Smithsonian National Doğal Tari̇h Müzesi, çocuklar için her şeyi kapsayan bir eğitim deneyimi sunuyor. Geçici sergiler veya kalıcı koleksiyonlar yoluyla bir tura çıktığınızda yolculuğunuz boyunca dinozor iskeletlerine, dünyanın dört bir yanından gelen hayvanlara göz atabiliyorsunuz. Çocuklarınız evde olsalar dahi çevrelerindeki dünyayı öğrenmelerini sağlamanın keyifli bir yolunu sunan National Museum`un sanal turunun ardından yapabileceğiniz birçok takip aktivitesi de bulunuyor.
  5. Zeugma Müzesi: Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan, Gaziantep’te bulunan Zeugma Müzesi, 360 ​​derecelik görüntülerle sanal tur imkanı sunuyor. Zeugma Antik Kenti`nin tarihi, medeniyeti, mozaik ve sanat eserleri ile ilgili tüm bilgilere ek olarak devam eden kazılar hakkında da güncel bilgiler veriyor.

Çocuk Müzesi ve Sanatsal Uygulamalar

Sıraladığımız sanal turların yanı sıra, dünya genelindeki iki binden fazla müzeden sanatsal ve kültürel eserlerin yüksek çözünürlüklü görüntülerini ve videolarını sergileyen çevrim içi platform Google Arts & Culture sayesinde, çocuğunuzla dünyanın en büyük sanat eserlerinden bazılarını yakından görebilirsiniz. Mobil cihazlarınız için bir uygulama da içeren Google Arts & Culture, Van Gogh Müzesi’nden New York’un MOMA’sına kadar çok sayıda büyük müzenin koleksiyonlarını dijital ortama aktarıyor.

Bu nedenle özellikle seyahat özgürlüğünü sınırlayan pandemi koşullarında, tatil ve gezi planlarınızı iptal ederek ev içine sıkışıp kalmış olmanız, yeni deneyimler yaşayamayacağınız anlamına gelmiyor. Çocuklarınızla birlikte evinizin rahatlığında ziyaret edebildiğiniz sanal turlarda dünyanın en iyi resim ve heykelleri ile arkeolojik buluntuların otantik havasını çocuklarınıza birebir yaşatan Dumadum Oyun Parkı; bir müzeyi gerçekten ziyaret ettiğiniz hissini veren birçok ayrıntıyla dolu oyun parklarıyla sınırsız eğlence imkanı sunuyor. Siz de çocuğunuzla birlikte unutulmaz bir gün geçirmek ve evinizde sanal müzeler ile yaşadığınız heyecanı yaşamak için Dumadumu ziyaret edebilir, macera dolu aktivite ve oyunları keşfederek sınırsız eğlencenin tadına varabilirsiniz.