Çocuklarda Dikkat Eksikliği

Çocukların dürtüsel davranışlarını durdurmakta ve dikkatini toplamakta sıkıntı yaşaması, dikkat eksikliğini akla getirmelidir. Özellikle okul öncesi yaş grubunda ve ilkokul çağlarında dürtüsel davranışların kontrol edilememesi, dikkat gerektiren etkinliklerde düşük performas gösterme, aşırı hareketlilik gibi durumlar çocuklarda dikkat eksikliği belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Okul çağındaki erkek çocuklarında daha yaygın olarak görülen dikkat eksikliği, farklı yoğunlukta yaşanabilir.

Dikkat Eksikliği Nedir?

Ayrıntı gerektiren çalışmalarda dikkatini toplayamayan, sürekli hareket etme isteği duyan, dürtüsel davranışlar sergileyerek sonuçlarını düşünmeden hareket eden çocuklarda görülen durum, dikkat eksikliği olabilir. Özellikle küçük yaş gruplarında ortaya çıkan bu bozukluk, okul döneminde iyileşme gösterebilir. Yetişkinliğe kadar süren dikkat eksikliği belirtileri, kişilerin yaşamını zorlaştırır. Dikkatini toplamakta ve bir yerde sabit durmakta zorlanan çocukların, ebeveynleri tarafından dikkatle izlenmesi ve erken teşhis için takip edilmesi önemlidir.

Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Olağan dışı hareketlilik ve sabit duramama gibi hiperaktivite belirtileri gösteren çocuklarda genelde dikkat eksikliği bulunur. Ancak bu bozukluğun olduğu tüm çocukların aşırı hareket halinde olması gerekmez.

Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar;

  • Dikkatini tek bir aktivite üzerinde toplamakta zorlanır.
  • Oyunlarda dikkati dağıldığı için adapte olamaz.
  • Görev ve sorumluluklarını yerine getirirken bazı noktaları unutur.
  • Kendisiyle konuşan kişileri dinlemiyormuş gibi davranır.
  • Dış çevreden gelen uyarıcılar ile dikkati çok kolay dağılır.
  • Zihinsel beceri gerektiren etkinliklerin yerine daha çok hareketli oyunları tercih eder.

Bu belirtilerin çocuğunuzda var olması, dikkat eksikliği sorunu yaşadığı anlamına gelmeyebilir. Bunun için bir uzman tarafından değerlendirilmesi ve tanı konulması gerekir. Ebeveynlerin çocuklarını yakından takip etmesi, okul ve özel yaşamda hareketlerinin etkilerini incelemeleri doğru karar verilmesinde etkili olur.

Dikkat Eksikliği Bozukluğu Tanısı Nasıl Konulur?

Dikkat eksikliği bozukluğu, sadece uzmanlar tarafından tanı konulan bir durumdur. Öğretmenlerin ve ebeveynlerin çocukların davranışlarına göre tanı koyması ve çocuğu dikkat eksikliği ile etiketlemesi doğru değildir. Çocukluk çağında 6 ve daha fazla belirti gösteren çocukların uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekir. Çocuğun böyle bir bozukluğa sahip olup olmadığını belirlemek, “Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı” uzmanının görevidir.

Ebeveynlerin ve öğretmenlerin, çocukların bedensel ve ruhsal gelişimini yakından takip etmesi de bu süreç için çok önemlidir. Aynı zamanda çocukların yaşadıkları çevre, bağlı oldukları sosyal gruplar ve içinde bulundukları ortam, gelişimleri üzerinde etkilidir. Değişen istek ve ihtiyaçlarına doğru cevap verebilmek için çocukların yakın çevresinde bulunan anne baba ve öğretmenleri tarafından izlenmesi gerekir.

Dikkat Eksikliği Bozukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda dikkat eksikliği sık görülen bir bozukluktur. Nörolojik bir bozukluk nedeniyle oluşan dikkat eksikliği için mutlaka uzman takibi ve tedavisi gerekmektedir. Dikkat eksikliği olan çocukların duygularını ifade etmesine fırsat verilmesi, tedavi sürecine yardımcı olur. Aynı zamanda olumlu ve olumsuz duygularını uygun tepkiler ile açığa çıkaran çocuklar, zihinsel gelişim açısından daha iyi bir seviyeye gelir. Bunun için dikkat arttırıcı etkinlikler, detayları yakalamayı sağlayan oyunlar, duyguları açığa çıkaran sohbetler ile çocukların sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilir.

Ebeveynlerin ve öğretmenlerin uzman tavsiyeleriyle hareket edeceği bir tedavi süreci, dikkat eksikliği olan çocukların yaşamını iyileştirilebilir. Sabırlı olunması gereken bu zorlu süreçte; okul başarısında artma, arkadaşlarıyla oyun kurabilmede gelişme, sosyal ilişkilerde iyileşme, kurallara daha iyi uyum gibi adımlar yaşanır.

Çocukların enerjisini atabileceği, sınırsız hareket özgürlüğü hissedebileceği oyun alanları, dikkat eksikliği belirtilerini azaltmak için de yardımcı bir seçenektir. Dikkat eksikliğine sebep olan fazla enerjisini atan çocuklar, daha sakin bir şekilde yaşamlarını sürdürebilir. Bunun için Dumadum Oyun Parkı, eğlenceli ve enerjik oyunları ile çocuklarınızın hareketli bir gün geçirmesini sağlar. Siz de çocuğunuzun doyasıya eğlenebileceği, arkadaşlarıyla eğitici aktiviteler yapabileceği, tüm enerjisini atabileceği oyunlar için Dumadum’u tercih edebilirsiniz.