Eğlencenin yeni tanımı olmaya başlayan teknolojik araçlar, çocukların gün içerisinde pasif rol oynamasına neden olur. Olumlu ve olumsuz tarafları olan teknolojinin özellikle çocuklar için kullanımına çok dikkat edilmesi gerekir. Mobil cihazlardan oynanan oyunlar, izlenen videolar ve çizgi filmler çocuklar için cezbedici olur. Ancak gün içerisinde çok fazla ekran karşısında vakit geçirmek çocuğun bedensel ve zihinsel sağlığını olumsuz etkiler. Çocuğunuzun oyun oynama sürelerini telefonda geçirmesi hareketliliğinin azalmasına ve zihinsel etkinliklerde sade izleme aşamasına geçmesine neden olur. Etkileşimi çok az olan teknolojik araçlar çocukların sosyal becerilerini köreltir.
Telefon Bağımlılığı Nedir?
Telefon ve teknoloji bağımlılığı son yıllarda giderek yükseliyor. Sosyal medya hesaplarının sunduğu yenilikler, fenomenlerin renkli hayatı, sürükleyici bilgisayar oyunları ve aplikasyonlar özellikle çocukların dikkatini fazlasıyla çekmeyi başarıyor. Telefona ve teknolojiye bağımlı olan çocuklar uzun saatlerini ekran karşısında geçirir ve ciddi konsantrasyon problemleri yaşar. Doğru zamanda müdahale edilmezse çocukların gerçeklik algısında da sorunlar ortaya çıkabilir. Bağımlı olan çocuklar, telefona ulaşamadıkları anlarda yoksunluk belirtileri bile gösterebilir. En az diğer bağımlılık şekilleri kadar tehlikeli olan telefon bağımlılığından kurtulmak için profesyonel yardım almak gerekebilir.
Telefon Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
Çocuğunuz teknolojik cihazlara ve özellikle akıllı telefonlara biraz fazla ilgi gösteriyor olabilir. Ama bu onun bağımlı olduğu anlamına gelmez. Çocuklar doğaları gereği meraklıdır ve yeni olan her şeye ilgi gösterebilir. Ancak onun telefona bakma sıklığı ve sosyal medyada vakit geçirme süresi size bağımlı olup olmadığı konusunda fikir verebilir. Bu yüzden çocuğunuzu rahatsız etmeden izleme pozisyonuna geçebilir ve profesyonel bir yardım gerekip gerekmediğine karar verebilirsiniz. Peki telefon bağımlılığının en temel belirtileri nelerdir?
- Çocuğun gün içerisinde telefonla geçirdiği süre, saatleri bulur. Hatta yemek yerken bile telefonuyla ilgilenir.
- Telefon ekranını düzenli olarak ve sık sık kontrol eder.
- Telefonu kapandığında ya da elinden alındığında aşırı tepki gösterir ve öfke krizleri yaşar.
- Telefonuna ulaşamadığında yoksunluk belirtileri gösterir ve hatta depresyona girebilir.
- Gece yatağa girdiğinde uyuyana kadar ve sabah gözünü açar açmaz telefonuyla ilgilenir.
- Arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmek ve konuşmak yerine telefonla haberleşmeyi ya da mesajlaşmayı tercih eder.
- Kalabalık ortamlarda insanlarla değil, telefonuyla ilgilenir ve kimseyle göz teması kurmaz.
- Telefonu olmadığı vakitlerde iletişim kurmakta zorlanır ve yine kimseyle göz teması kurmak istemez.
- Ödevlerini eksik yapar, sınav notları düzenli olarak düşer ve konsantrasyon sorunu yaşadığı için kitap okumakta zorlanır.
Telefon Bağımlılığı Nedenleri Nelerdir?
Sanal ortamlarda çok fazla zaman geçirmek, diğer ilgi alanlarına vakit kalmamasına neden olur. Telefon, tablet, bilgisayar gibi araçlarda oynanan oyunlar, sürekli daha fazlası için tasarlanmıştır. Bu nedenle çocuğunuz telefonu eline aldığında bir türlü bırakmaz istemez. Ebeveynlerin yapması gereken teknoloji araçlarının belli amaçlarla ve belirli süreler ile kullanılmasına izin vermektir. Sürekli telefonda vakit geçiren çocuklar, zamanla hiçbir etkinlikten zevk almamaya, farklı oyunlar oynamak istememeye başlar.
Telefon bağımlılığının bir diğer nedeni, ilgisizliktir. Ebeveynleri,sosyal çevresi, arkadaş grubu tarafından ilgi görmeyen ve kabul edilmeyen çocuklar ekran karşısında daha fazla zaman geçirir. Dış dünyada hissetmediği ait olma duygusunu, sanal ortamlarda elde etmeye çalışır. Bu nedenle çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmeniz, güçlü bir bağ kurmanız, etkili iletişim sağlamanız önemlidir.
Telefon Bağımlılığı Belirtileri
Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik araçlar, son dönemlerde hayatımızın büyük bir parçası haline geldi. Günlük hayatın içinde çok fazla yer kaplayan mobil cihazlar, bağımlılık yaratan bir yapıya sahip. İçeriğinde bulunan uygulamalar, oyunlar, videolar sürekli daha fazlasını tüketmenize yönelik tasarlanır.
Telefon bağımlılığı olan çocuklar;
- Ekranı bırakmakta zorluk yaşar,
- Can sıkıntısı yaşadığı anlarda hemen telefon almak ister,
- Teknoloji araçlarından uzak kaldığında huzursuzlanır,
- Fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarını önemsemez,
- Sosyal becerilerinde azalma görülür.
Sanal oyunlar ve uygulamalar ile sürekli zaman geçiren çocuklar, okula uyum sürecinde sorun yaşar. Arkadaşlık kurma, bir gruba dahil olma, sokak oyunları oynama gibi alanlarda problemlerle karşılaşır.
Teknoloji Bağımlılığı İçin Öneriler
Çocuğunuzun teknoloji bağımlılığı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka uzman desteği almanız gerekir. Çocukların gelişimini iyi bir şekilde analiz eden uzmanlar, gerekli yönlendirmeler ile tedavi uygular. Evinizde yapabileceğiniz basit uygulamalar ile çocuğunuzun ekran bağımlılığı yaşamasını önleyebilirsiniz. Ailece vakit geçirmek, oyun zamanları oluşturmak, ekran sürelerini kısıtlı tutmak, açık alanlarda vakit geçirmek çocuğunuzun teknolojiden bir nebze uzak kalmasını sağlar.
Arkadaş edinmesini sağlamak için farklı sosyal etkinliklere katılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Çocuğunuz bu maddelerdeki davranışları sergiliyorsa telefon bağımlısı olabilir. Ebeveyn olarak doğru şekilde müdahale etmenin yollarını bulmanız gerekir. Telefon kullanım sürelerini düzenleyerek ve sosyal medya bildirimlerini kapatarak doğru bir adım atabilirsiniz. Ancak en doğru yöntemi profesyonel bir yardım alarak ya da bu konuda yazılmış olan makaleleri okuyarak bulabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra siz de telefonda ve sosyal medyada harcadığınız vakte dikkat etmelisiniz. Ev içindeki diğer aile fertleri telefonlarına fazlaca vakit ayırıyorsa çocuklar da aynı davranışı tekrar etmeye meyilli olacaktır. Telefon bağımlılığı ile mücadele ederken onlarla kaliteli ve eğlenceli vakitler geçirmeye özen göstermeniz gerekir. Ev içinde etkinlikler yapabilir ya da Dumadum gibi oyun parkurlarında unutulmaz bir eğlence yaşayabilirsiniz.