Çocukların oyun hamuru İle oynamasının yararları

Çocuğunuzun oyun saatlerinde hem eğlenmesini hem de bir şeyler öğrenmesini istemez misiniz? İşte bunun için en keyifli aktivite ürünlerinden biri, oyun hamurudur. Oyun hamuru, çocuklar ve ebeveynler için harika bir eğlence unsurudur. Yumuşak ve renkli oyun hamurları çocuklar arasındaki en popüler oyuncaklardan biri. Oyun hamurunun çocuklar üzerindeki olumlu etkileri ve çocuğun gelişimine sağladığı katkılar da oldukça fazla. Çocuğunuzun motor becerilerinin kuvvetlenmesi, kavrama yeteneğinin, yaratıcılığının ve el kaslarının gelişmesi için oyun hamuru oldukça yararlıdır.

Oyun Hamuru Yararları

Çocuğunuzun hayal gücünü geliştiren oyun hamuru, onun iç dünyasındaki duygu ve düşünceleri dışa vurmasına yardımcı olur. Ortaya çıkardığı figürlerden genel olarak yorumlama yeteneği anlaşılır. Çocuğunuzu düşünmeye ve bir şeyler üretmeye yönlendiren oyun hamuru sayesinde onun harf ve şekilleri öğrenmesi de kolaylaşır.

Oyun hamuruyla oynamak çocuğunuzun motor gelişimini destekler, el kaslarının çalışması ve gelişmesini, el becerilerinin kuvvetlenmesini sağlar. El ve göz koordinasyonunun güçlenmesinin yanı sıra duyu organları da gelişir. Oyun hamurunun yumuşak dokusu stres atmaya yardımcıdır ve sakinleştirir. Renk çeşitliliğinden dolayı çocukların ilgisini çekerken renk ve şekil farkındalığı sağlanır.

Aile bireyleriyle birlikte oynanabilen hamurlar sayesinde aile içi iletişim kuvvetlenir. Oyun hamuru bir grup etkinliği de olabilir ve bu sayede girişkenlik kazanılır. Ortada herhangi bir üretim olduğu için öz güven duygusunun artmasına da yardımcıdır.

Motor Gelişimini Destekler

Çocukların gelişimi üzerinde oldukça yararlı olan oyun hamuru, ince motor gelişimine katkıda bulunur. Oyun hamurunun yumuşak yapısı, çocukların el kaslarının kuvvetlendirilmesi açısından fayda sağlar. Oyun hamurunun esnetilmesi, yuvarlanıp şekiller verilmesi, kırılması ve düzleştirilmesi gibi işlemler esnasında el becerileri gelişir. Bu beceriler üzerinde alıştırma yapılması da ileride çocuğun kalem tutmak, makasla bir nesne kesmek, bir objeyi kavramak gibi işlemleri yapmasını kolaylaştırır.

Birbirinden farklı boyutlardaki hamurları birbiriyle ilişkilendirmeye çalışmak, şekil vermek ve kesip geri birleştirmek gibi işlemler çocukların el ve göz koordinasyonlarını kuvvetlendirir. Okul hayatına giriş yapmadan önce bir ön hazırlık gibi çocuğunuzun el kaslarını ve el koordinasyonunu oyun hamuru ile geliştirebilirsiniz.

Hayal Gücü ve Yaratıcılığı Geliştirir

Oyun hamuru yararları arasında en sık bilinen özellikle yaratıcılığı geliştirmesidir. Çocukların farklı renklerdeki oyun hamurları ile kendilerine ait bir dünya kurması mümkün. Aile üyelerinin birlikte vakit geçirmesi için oyun hamuru setlerini tercih edebilirsiniz. Farklı araç gereçler yardımıyla oyun hamurlarına şekil verebilir, çocuğunuzun iç dünyasına konuk olabilirsiniz.

İnce motor gelişimi için oyun hamuru etkinlikleri önemlidir. Okul öncesi çocuklarda parmak ve el kaslarının gelişmesi için oyun hamuru gibi şekil alan nesneler, oyuncak tercihinde ideal bir seçim olur. Okulda yazma öğrenme döneminde el kaslarını az gelişmiş çocuklar çok zorluk çeker. Kalemin yanlış tutulması, elin çabuk yorulması, parmakları yeteri kadar kontrol edememe gibi sorunlar yaşamamak için çocukların hamurlar ile oynaması gerekir.

Hayal gücü, çocukların zihinsel gelişimi için çok önemlidir. Oyun oynayarak gerçek dünyayı deneyimleyen çocuklar, oyun hamuru sayesinde farklı şekiller oluşturabilir. Gün içerisinde yaşadıklarını oyun aracıyla zihninde düzenleyen çocukların, oyun hamurları ile yaratıcılığını geliştirmesi mümkün.

Sakinleştirici Özelliği Bulunur

Oyun hamurları, yumuşak ve esnek yapısı ile rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Çocukların dokunma ve hissetme duyusunu geliştiren temaslı oyunlar içerisinde yerini alır. Oyun hamuru ile oyun oynarken çocuklar gün içerisinde korktukları, sinirlendikleri, üzüldükleri tüm olayları yeniden gözden geçirebilir.

Öfkeli ve kaygılı anlarda, yumuşak bir nesneye temas etmek iyi hissetmeyi sağlar. Oyun hamuru ile çocuğunuzun daha sakin bir gün geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Özellikle yerinde duramayan, dürtülerini kontrol edemeyen hiperaktif çocuklar için oyun hamuru etkinlikleri rahatlatıcı olur. Çocuğunuzun duygularını güvenle dışarı vurmasına destek olmak için oyun hamuru ile oynanan oyunlar planlayabilirsiniz.

Farklı Açılardan Düşünmeyi Sağlar

Oyun hamuru, belli bir şekli olmayan oyun aracıdır. İstenilen şekli çocuğunuz kendi emeği ile hamura vermek zorundadır. Bu nedenle farklı açılardan düşünmeyi gerektirir. Oyun kurgusuna uygun bir şekil vermek için uğraşmak, düşünmek, yaratmak çocuğunuzun kişisel gelişimine ve özgüven duygusuna fayda sağlar. Yapabilme becerisini geliştiren oyun hamuru etkinlikleri sayesinde nesnelere farklı bakabilmeyi öğrenir.

Çaba gerektiren oyunlar, çocuğunuzun daha aktif olmasını sağlar. Sadece seyirci kalmayan, oyunun içine aktif şekilde katılan çocuklar daha yaratıcı olur. Çocuğunuzun gün içerisinde daha verimli oyun saatleri geçirmesi için oyun hamuru setlerini tercih edebilirsiniz. Hareketli çocuklar için Dumadum çeşitli oyun alanları sunar. Bu alanlarda enerjisini atan çocuklarınızla evinizin konforunda hamur etkinlikleri yapabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.