En değerli varlığımız olan çocuklarımızın zamanlarını en iyi şekilde geçirmeleri şarttır. Takdir edersiniz ki, çocuklar; 90’lı ve 2000’li yıllara kıyasla eskisi gibi sokakta oynamıyorlar. Teknolojinin hayatımızı ele geçirmesinin ardından her yaştan çocuğun elinde bir tablet veya akıllı telefon görüyoruz. Ancak, oyun oynamanın önemi hiçbir zaman göz ardı edilmemeli! Bu noktada, oyun atölyelerine ihtiyaç olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki, oyun atölyelerinin çocuk gelişimine katkıları nelerdir?
Dumadum Oyun Atölyeleri
Oyun atölyesi; hem çocuklar hem de aileler için son derece faydalıdır. Bilhassa 2020 yılının Mart ayından bu yana Covid-19 sebebiyle evde kalan ve gerekli ihtiyaçları haricinde dışarı çıkamayan çocuklar için harika bir fırsattır. Bir başka deyişle, çocuklar; oyun atölyeleri sayesinde sosyalleşme imkanını elde ederler. Ayrıca, okul öncesi çocukların okula uyumları da oyun atölyesi sayesinde kolay hale gelir. Oyun atölyesinde akranları ile tanışma ve sosyalleşme imkanını elde eden çocuklar; özgüven kazanırlar. Bunun yanı sıra, atölye eğitmenlerinin sözlerini dinleyerek topluluk içerisinde nasıl davranılması gerektiğini öğrenirler.
Dumadum oyun atölyesi; birçok çocuğun ve ailenin tercihi olmayı başarmıştır. Çocukların ince – kaba motor, görsel hafıza, dikkat ve duyusal becerilerinin gelişiminde oyun atölyesinin ciddi bir katkısı vardır. Ayrıca, oyun atölyelerinde yapılan her etkinlikte çocuklara farklı bir beceri kazandırılır. Bunun yanı sıra, hali hazırda var olan becerilerin ilerletilmesi ve desteklenmesi de söz konusu hale gelir. Oyun atölyelerini farklı kılan detaylar vardır. Örneğin, oyun grupları sayesinde çocukların ve ebeveynlerin beraber zaman geçirmeleri mümkün hale gelir.
Siz de çocuğunuzu gönül rahatlığıyla Dumadum oyun atölyesine getirebilirsiniz. Dumadum oyun atölyesi; sahip olduğu özelliklerle dikkat çeker. Çocukların psikolojik ve fiziksel gelişimleri dikkate alınarak hazırlanan eğitim içerikleri sayesinde keyifli zaman geçirmek mümkün hale gelir. Bunun yanı sıra, Dumadum oyun atölyesi; 50 dakika sürer. Oyun destekli oluşturulan atölyelerde çocukların kendilerini ifade etme biçiminin oyunlar olduğunun bilincinde hareket edilir. İlk olarak, ısınma ve keşif aşamaları mevcuttur. Ardından, yönergeli oyun ile devam eden bir süreç vardır. Çocuklar; yönergeli oyun sayesinde uzmanlar eşliğinde kendilerini ifade edebilme ve birtakım kazanımlar elde etme şansına erişirler.
Dumadum oyun atölyelerini özel kılan birtakım detaylar vardır. Tüm etkinlikler psikolog eşliğinde gerçekleştirilir. Bu sayede, çocuğun psikolojik durumunu etkileyecek bir durumun önüne geçilir.
Motor Becerilere Katkı Sağlar
İnsanlar motor beceriler sayesinde günlük hayatta farkında olmadan yaptıkları hareket ve işleri yerine getirirler. Çocuklarda motor becerileri geliştirmek adına ilk olarak ince ve kaba motor beceriler arasındaki farklar bilinmelidir. Motor becerilerini geliştirme konusunda ustalaşamayan çocuklar; kontrollü, verimli ve koordineli bir şekilde çalışamazlar. Bu noktada, hem ev içerisinde hem de ev dışında yapılabilecek aktiviteler ile çocukların motor becerileri geliştirilebilir. Motor beceri egzersizleri; çocuk gelişimi adına hayati öneme sahiptir. Çünkü, bu sayede, gelişim çok daha hızlı ve etkili olur.
Dumadum oyun atölyesi; motor becerilerin kazanılmasının ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Ayrıca, çocukların yaş gruplarına uygun motor becerilerin neler olduğunu da bilir. Bu noktada, oyun hamuru, yapbozlar, çizim ve boyama, maşa ve cımbız, makasla kesme, banyo oyunları, legolar ve küpler sayesinde ince motor becerileri geliştirmek mümkün hale gelir. Buna ek olarak, trambolin, seksek, savunma sporları, balonla oynamak, bisiklet, scooter veya tekerlekli araba sayesinde kaba motor becerileri de geliştirilebilir.
Dikkat Gelişimine Katkı Sağlar
Oyun oynamak; çocukların sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca, dil, dikkat ve bellek gibi becerilerin elde edilmesini de sağlar. Çok küçük yaşlardan itibaren akranları veya ebeveynleriyle oyunlar oynayan bir çocuk; ilerleyen yaşlarda çok daha sosyal ve dikkatli bir yetişkin haline gelir.
Takdir edersiniz ki, oyunların birbirinden farklı özellikleri vardır. Bazı oyunlarda başarılı olmak isteyenlerin oyuna tüm dikkatlerini vermeleri gerekir. Dumadum oyun atölyesi bünyesinde birbirinden farklı oyunlara yer verilir. Bu oyunların her biri; çocukların görsel dikkat, görsel tarama, odaklanma, bölünmüş dikkat, sürdürülebilir dikkat, kelime adlandırma ve daha birçok yeteneğini geliştirir.
Hafıza Gelişimine Katkı Sağlar
Oyun oynamanın en güzel taraflarından birisi de oyunların çocukların aynı anda birçok becerisini geliştirmesidir. Hafıza gelişimine katkı sağlayan çok sayıda oyun vardır. Görsel bellek, sözel bellek, görsel dikkat yeteneklerini geliştiren bu tür oyunlara Dumadum oyun atölyesinde yer verilir. Ayrıca, çocuğun kısa süreli bellek, görselleştirme yeteneklerini geliştiren farklı oyunlar da vardır. Her yaş grubuna uygun oyunlara bünyesinde yer veren Dumadum; bilhassa hafıza gelişimini sağlaması açısından bazı oyunları ön plana alır. Ayrıca, çocuğun akıl yürütme ve görselleştirme yeteneklerini geliştiren eğlenceli hafıza egzersizlerine de yer verilir.
Duyusal Gelişime Katkı Sağlar
Duyusal gelişim; anne karnındayken başlayan oldukça önemli bir süreçtir. Çocuğun çevresinde olup bitenleri anlamlandırabilmesi olarak da tanımlanabilir. Dokunma, tatma, koklama, görme ve duyma gibi duyuların gelişimi adına oyunlardan faydalanılır. Çocukların tüm bu duyularını aktif tutabilmeleri son derece önemlidir. Çocuk gelişimi konusunda uzman olan ekibiyle birlikte hareket eden Dumadum oyun atölyesi; çocuklara duyusal gelişime katkı sağlayacak türden oyunlar oynatarak onların eğlenirken öğrenmelerini mümkün kılar. Duyuların çocuklar tarafından anlaşılması ve benimsenmesi için gün içerisinde birtakım oyunların oynaması şarttır.