Çocuğunuza Kitap Okumanız İçin 5 Neden

Çocukları için her daim en iyisini isteyen ebeveynler, sıklıkla onlara kitap okurlar. Genellikle bir uyku öncesi aktivitesi olsa da çocukların teknolojik ürünlerden uzaklaşarak ebeveynleriyle kaliteli zaman geçirmeleri için harika bir fırsattır. Peki, çocuklara kitap okumanın önemini biliyor musunuz?

Kitap Okumanın Önemi

Kitap okumak, okula hazırlık ve uyum sürecini kolaylaştırır. Okul öncesi çocuklarda hikaye kitabı okuma alışkanlığı geliştirildiğinde zihinsel becerileri daha aktif hale gelir. Okuma ve yazma için hevesli olur. Okul ortamında kendini daha rahat ve sosyal hisseder. Özellikle hikaye kitaplarında yer alan olaylar, kahramanlar, maceralar empati duygusunu geliştirir. Çocuğunuzun birçok duygusal deneyimi güvenli şekilde yaşaması için hikaye kitaplarını tercih edebilirsiniz.

Kendi başına okumak yerine ebeveynleri ile birlikte kitap okuyan çocuklar;

  • Aile içinde daha etkin bir iletişim kurar.
  • Anne ve babası ile kaliteli zaman geçirir.
  • Sosyal ilişkiler içinde rahat ve özgür hisseder.
  • Hayal gücü ve düşünme yeteneği gelişir.
  • Hikayeler üzerinde konuşma, sorular sorma, çıkarımlar yapma gibi zihinsel beceriler kazanır.

Çocuğunuza kitap okumanız için sayılan bu 5 neden, sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Bebeklik çağından itibaren kitaplar ile çocuğunuzu tanıştırmalı ve kendi okuma rutinleriniz sayesinde örnek olmalısınız.

Muhakeme Becerilerini Geliştirir

Ebeveynlerinin kitap okuduğu çocuklar yaşıtlarına göre daha fazla muhakeme yeteneğine sahiptir. Kitaplarda yer alan hikayeler sayesinde neden sonuç ilişkisi kurabilen çocuklar hayata bir adım önde başlar. Karşılaştıkları olaylar karşısında nasıl adım atmaları gerektiklerine kolaylıkla karar verirler ve genellikle verdikleri kararlar doğru olur.

Yaşları nedeniyle oldukça az sayıda deneyime sahip olan çocuklara okunan kitaplar, çocukların empati yeteneğini de geliştirir. Yaşamadıkları olaylardan dahi tecrübe kazanmaları ve kendilerini başkalarının yerine koymaları mümkün olur.

Çocuklarına kitap okuyan ebeveynlerin kitap bittikten sonra onlara bazı sorular sormalarında fayda vardır. Ancak doğrudan kitapta ne anlatıldığını sormak çocukların baskı hissetmelerine neden olabilir. Bu nedenle bazı olaylar örnek verilerek kitaptaki karakterin nasıl davranacağını sorabilirsiniz.

Yeni Deneyimlere Alıştırır

Özellikle resimli kitaplar okumak çocuğunuzun yemeğini yeme, tuvalete gitme, ellerini yıkama gibi alışkanlıkları daha kolay kazanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca konfor alanlarından çıkarak yeni bir ortama girmek pek çocuk için zorlayıcıdır. Hayal gücü gelişen ve her gün yeni bir hikâyenin içerisinde yer aldığını gözünde canlandıran çocuk, yeni ortamlara çok daha kolay uyum sağlar.

Deneyimlere açık olan çocuklar ise okul hayatında daha başarılı olur. Kendilerine güvenmek ve kendilerini rahatlıkla ifade etmek sosyal yaşamda da kendilerine yer bulmalarını kolaylaştırır.

Disiplini Arttırır

Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı kazanma sürecinde bazı ritüellerden faydalanılabilir. Örneğin günün belirli bir saatinde anne, baba ve çocuk kitap okuma aktiviteleri düzenlenebilir. Bu sayede çocuklar yalnızca kitap okuma alışkanlığı kazanmaz aynı zamanda daha disiplinli olurlar. Ancak unutmamalısınız ki ebeveynlerden birisinin sık sık çeşitli bahanelerle kitap okuma etkinliğine katılmaması halinde çocuk da bahane bulmayı alışkanlık haline getirebilir.

Ebeveynlerle Güçlü Bağlar Oluşturur

Anne ve babasının kitap okuduğu çocukların ebeveynleriyle arasında daha güçlü bir bağ oluşur. Bu bağın oluşmasında her gün birlikte zaman geçirmelerinin yanı sıra aynı hikâyeye ortak olmaları da etkilidir. Okuma saati sona erdiğinde kucaklaşma gibi bir ritüel geliştirmek bu etkiyi daha da artırabilir.

İletişim Becerilerini Geliştirir

Çocukları ile kitap okuyan ebeveynler, iletişim becerilerinin güçlenmesi için destek olur. Okunulan hikaye üzerinden sorular sormak, yorumlamalar yapmak, kahramanları seslendirmek gibi etkili okuma teknikleri ile çocuğunuzun iletişim becerilerini geliştirebilirsiniz. Özellikle çocuk hikaye kitaplarında yer alan olay örgüsü, zorluklarla baş etmeyi öğretir. Empati kurmayı, pes etmemeyi, destek almayı, ekip çalışmasını öğreten kitaplar ile çocuğunuzun günlük yaşamda kullandığı iletişim becerilerini güçlendirebilmeniz mümkün.

Dikkat eksikliği olan çocuklar için kitap okuma çok önemlidir. İlk başlarda basit kitaplar ve kısa süreler seçerek çocuğunuzun dikkatini toplamasını sağlayabilirsiniz. Zamanla süreleri ve sayfa sayılarını artırarak kitap okuma alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz dikkatini toplamasını, bir olayı takip etmesini, sabretmesini öğrenerek iletişim becerilerini güçlendirir.

Dil Bilgisine Katkısı Olur

Çocukları ile birlikte kitap okuyan ebeveynler, dil gelişimine olumlu katkıda bulunur. Çocukların yeni kelimeler öğrenmesi, duygularını doğru ifade etmesi, farklı yapıda cümleler kurabilmesi için kitap okumak çok önemlidir. İlgi alanlarını destekleyen, macera içeren çocuk kitapları, çocukların ifade gücünü geliştirir. Günlük yaşamda etkili konuşan, kendini doğru ifade eden, sorunları konuşarak çözen yetişkinler yaratmak için çocukluktan itibaren kitap okumak gerekir.

Siz de çocuğunuzun zihinsel becerilerini güçlendirmek, hayal gücünü genişletmek, yaratıcılığını arttırmak için birlikte kitap okuma etkinlikleri yapabilirsiniz. Dumadum oyun parkında enerjisini doyasıya atan çocuklarla kitap okuma rutinleri oluşturabilmeniz çok kolay.