Takdir edersiniz ki, teknoloji; bilhassa 2010’lu yıllardan bu yana her geçen gün daha çok hayatımıza etki ediyor. Dünyanın öbür ucundaki insanlarla iletişim kurmak, alışveriş yapmak, iş görüşmesine katılmak, ders dinlemek, hiç tanımadığımız insanların canlı yayınlarını takip etmek ve daha birçok şey teknolojinin bize sundukları arasında yer alıyor.
Teknoloji; yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de ihtiyaçtır. Pandemi döneminde çocuklar online derslere girerek eğitimlerine devam ettiler. Ancak, teknolojinin faydaları kadar zararlı yönleri de bulunuyor. Birçok ebeveyn; çocuğunu telefondan vazgeçirmek adına elinden geleni yapsa da başarılı olamıyor. Bu noktada, siz de yazımız sayesinde çocuğunuzu ekrandan uzak tutmanın yolları hakkında bilgi alabilirsiniz. O halde başlayalım!
Ekran Süresini Kontrol Edin
Tablet bağımlılığı belirtileri nedir diye uzun uzadıya düşünmeye gerek yok! Çocuğunuz tüm uyarılarınıza rağmen tabletini elinden düşürmüyorsa onun artık tablet bağımlısı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, ebeveynlerin endişelenmemesi şart! Çocuğu tabletten vazgeçirmek adına ona sert uyarılar yapmak ve şiddete başvurmak işe yaramaz.
Çocukla anlaşma yoluna gitmek en iyi çözümdür. Bir başka deyişle, çocuğun tabletiyle geçirdiği süreye bir sınır konmalıdır. Her çocuğa ödevlerini yaptıktan sonra ortalama bir saat boyunca tablette zaman geçirme hakkı tanınırsa problem ortadan kaldırılabilir. Bunun yanı sıra, ödül – ceza sistemi de uygulanabilir. Çocuğa sınavdan iyi bir not aldığı takdirde normalden daha uzun süre tablette zaman geçirme fırsatı verilebilir. Bu konudaki örnekleri çoğaltmak mümkün! Ayrıca, bahsettiğimiz hususlar tablet için olduğu kadar akıllı telefon için de geçerlidir. Sonuç olarak, ailenin ekran süresini kontrol etmesi şart! Çocuğun tablet tutkusuna karışmamak ve herhangi bir sınırlamaya gitmemek; yapılabilecek en büyük yanlışlardan birisidir.
Teknolojisiz Zamanlar Belirleyin
Çoğu çocuk ailesinden ilgi görmediği için tablet veya akıllı telefona yönelir. Tablet bağımlılığı belirtileri ortaya çıkmadan evvel duruma müdahale edilmesi şarttır. İnsanlar; yoğun geçen bir iş gününün ardından çocuklarıyla ilgilenecek vakti ve isteği bulamayabilirler. Fakat, ebeveynler; her ne olursa olsun, çocuklarıyla vakit geçirmelidirler. Sinemaya gitmek, restoranda ailece güzel bir yemek yemek, stadyumda maç izlemek, hep beraber kitap okumak; çocuğun teknolojinin dışında da bir hayat olduğunu kavramasına yardımcı olur. Bir başka deyişle, teknolojisiz zamanlar belirlenmelidir.
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırın
Çocuğu telefondan vazgeçirmek isteyenlerin yapması gereken şey oldukça basit! Bir çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırmak; ona yapılabilecek en büyük iyiliklerden birisidir. Hikaye ve romanlarda teknolojinin vaat ettiğinden çok daha geniş ve güzel bir dünya vardır. Bu yüzden, her ebeveyn; çocuğuna yeni kitaplar almalı ve ona okuma alışkanlığı kazandırmalıdır. Hatta, ebeveynlerin çocuğa örnek olmak adına kitap okumaya başlamaları son derece doğru bir harekettir.
Oyun Oynamaya Teşvik Edin
Bebekleri ekrandan uzak tutmak için her şeyden önce onlara oyun oynama alışkanlığı kazandırılmalıdır. 1990’lı yıllarda her çocuğun sokaklarda özgürce oyun oynadığı biliniyordu. Güncel tarih itibariyle, çocukların eve kapanıp tablet veya akıllı telefon ile vakit geçirdiğini söylemek mümkün! Bu noktada, çocukları oyun parklarına götürmek ve onların orada yaşıtlarıyla beraber oyun oynayarak sosyalleşmelerini sağlamak önem taşır. Oyun oynama alışkanlığı kazanan bir çocuk; bir süre sonra tabletten ve akıllı telefondan kendi isteğiyle vazgeçecektir.
Çocuğunuza Örnek Olun
Bir ebeveynin her hareketiyle çocuğuna örnek olması şarttır. Çocuğunun ekran başından uzak durmasını isteyen ancak kendisi 7/24 teknolojik ürünler ile vakit geçiren bir ebeveynin samimi olmadığını söyleyebiliriz. Bebekleri ekrandan uzak tutmak adına onlara en iyi şekilde rol model olunmalıdır.