At Binmenin Çocuk Gelişimine Faydaları

At binme aktivitesi, çocukların doğayla ve hayvanlarla iletişim kurmasında önemli bir rol oynar. At binmenin çocuk gelişimi için birçok faydası vardır. Çocukların doğayla ve hayvanlarla yakın temas halinde olması ileriki yaşamlarında güçlü iletişimler kurmalarına yardımcı olur. Bu yazımızda at binmenin çocukların fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal gelişim üzerindeki etkilerini ve faydalarını keşfedeceğiz.

Fiziksel Gelişime Faydaları

Gelişen teknolojiyle birlikte çocuklar, dışarıda vakit geçirmektense tablet, bilgisayar ve telefonlarla vakit geçirmeyi tercih ediyor. Telefonların ve bilgisayarların hayatımıza girmesiyle çocukların doğada ve sokakta geçirdiği süre de azalmıştır. Dışarı bisiklet sürmenin, parkta oyun oynamanın, çeşitli sokak oyunlarının verdiği mutluluğu maalesef çoğu çocuk artık bilmiyor.  Bunların sonucunda çocuklar, hareketsizliğe maruz kalıyor.

At binme aktivitesi çocukların fiziksel gelişimine büyük oranda fayda sağlar. Bu aktivitede, nerdeyse tüm beden çalışır ve harekete geçer. At binme, çocukların denge ve koordinasyonunu geliştirir. Kan dolaşımını hızlandırarak solunum sistemini iyileştirmeye yardımcı olur. Çocuğun el, kol, sırt ve karın kasları gelişir. Ayrıca at binme, çocuğun motor sisteminin gelişmesine de yardımcı olur. Ek olarak, at binme postür (duruş) bozukluğu olan çocuklar için de oldukça faydalı bir aktivitedir.

at binmenin faydaları

Duygusal Gelişime Faydaları

Ata binmek, at ile bir bağ kurmak duygusal gelişim açısından oldukça önemlidir. Çocuk, ata dokunurken, atı yönlendirirken, ahır ve çiftlik ortamını keşfederken birçok farklı duyguyu aynı anda yaşar. Ata binmek, çocuğun kendinden büyük ve güçlü olan bir hayvanı yönlendirme davranışından dolayı özgüven aşılar. Farklı bir canlıyla bağ kurmak, o canlıyla iş birliği içerisinde olarak bir şeyler başarmaya çalışmak çocukları mutlu eder. Çocuklar, at üzerinde endorphin ve adrenalin salgılarlar. Bu sayede çocuklar kendilerini duygusal anlamda çok daha iyi hissederler.

Zihinsel Gelişime Faydaları

At binme, çocuklar için bir terapi niteliğindedir. Atla birlikte hareket ediyor olmak çocuğa özgürlük ve güven duygusu yaratır. Bu sayede çocuk ileriki yaşamlarında daha özgüvenli ve farkındalığı yüksek bir birey olma çabası gösterir. Ata binmek çocuğun kontrol gücünü arttırır. Her çocuğun edinmiş olması gereken sorumluluklar, erken yaşta at binmeyle öğretilebilir.  Aynı zamanda çocuğun karakterinin şekillenmesinde de büyük rol oynar. Birçok bilim insanı, düzenli olarak ata binen insanların güçlü bir karakterinin oluştuğunu öne sürmüştür. Ek olarak at binme, çocuğun empati yeteneğini de arttırır.

at binmenin faydaları 3

Sosyal Gelişime Faydaları

Değişen toplum yapısı ve kentleşmeyle birlikte artık çocuklar apartman dairelerinde büyümek zorunda kalıyor. Ata binme aktivitesi çocuğa çok farklı bir ortam sunar. Çiftlik, ahır ve yeni bir ortam çocuğun sosyal gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar. Çocuk, çevresindeki akranlarıyla ortak bir paylaşım gerçekleştirir. Bu sayede yeni arkadaşlar edinme olanağı yakalar. At ile arasında duygusal bir bağ kuran çocuk, saygıyı ve sevgiyi öğrenir. Bu sayede öğrendiklerini sosyal yaşamında da uygulamaya başlar.