Çocuklara Çizgi Film Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuklara Kaç Yaşından İtibaren Çizgi Film İzletilmeli?

Pek çok kesim tarafından tartışılan, faydası dokunduğu gibi zararı da olan çocukların kaç yaşından sonra çizgi film izletilmesi konunun çocuğun gelişim özelliklerine göre ele almamız gerekebilir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda 3 yaş öncesine kadar başta ekran ve sonrasında çizgi film izlenmemesi gerektiği kanısına varılmıştır. Peki, 3 yaş öncesi çocuklar neden çizgi film izlememeli? Sorusunu biraz açıklayalım.

3 yaş öncesi çocuklara çizgi film izletilmemesinin nedeni; 0-3 dönemi beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönem ve bu dönemde çocuğun aktif olarak birçok duyu organına hitap eden işitsel, dokunsal ve görsel duyuları aktif olarak kullanmasını gerektiren aktivitelere yöneltilmesi, çocuğun gelişimi için daha doğru olacaktır. Çünkü bu duyular ne kadar uyarılırsa, öğrenme o kadar hızlı ve kalıcı bir şekilde gerçekleşir. Ancak çocuk çizgi film izleyerek etkileşim olmayan aktivitelere maruz bırakılırsa öğrenme gerçekleşmediği gibi bellek kapasitesinde azalma, öğrenme problemleri, dil gelişiminin sekteye uğraması ve odaklanma problemi ile karşı karşıya kalacaktır.

3 yaş öncesi çocukların çizgi film izlemesi durumunda çocuğun gerçeklik algısını derinden etkileyecek ve yine 3 yaş itibarı ile başlayan benlik gelişimine zarar vermiş olacaktır. Hayal dünyası geniş olan çocukların çizgi filmdeki karakterlerle özdeşim kurup kimlik gelişimini engellemesini sağlayabilir.

cocuk cizgi film

Çocukların Çizgi Film İzleme Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Üç yaşındaki çocuklara sahip olan ailelerin çocuklarına günde en fazla 1 saat televizyon izlemek için vermeleri gerekir. Ancak 4 yaş ve üzeri çocuklarımız için çizgi film izleme süresi en fazla 2 saattir. Ailelerin belirlemiş oldukları saat sınırlamalarına düzenli olarak uymaları ve saati geçirmemeleri de çok önemlidir. Çocuklar için izin verilen sürenin sonunda ısrarcı tavırlar sergileseler bile ebeveynin izin verilen sürenin üzerine çıkmaması ve çocuklarına gerektiğinde hayır diyebilmeleri çocukların sağlığı için oldukça önemlidir.

Çocuklar Çizgi Film İzlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuklar televizyon seyrederken ebeveynler bu süreyi kendilerine ayırabilecekleri bol bir zaman dinlenme noktası olarak görüyorlar. Fakat ailelerin, çocuklar çizgi film izlerken onlarla beraber zaman geçirmeleri ve izledikleri çizgi film hakkında ara ara çocuklarına sorular sorması gerekir. Sence bu karakter neden böyle davrandı? Bu karakterin adı neydi? Gibi bir takım çocuğun yaşına uygun sorular, çocuğun izlediği çizgi film hakkında daha çok düşünmesini ve hayal kurmasını sağlar. Bunlarla beraber ailelerin yemek vaktinde. Çocuklarına televizyon izlemek için izin vermemeleri, evlerine misafir geldiği zaman uslu durmaları için sadece oyalansınlar diye çizgi filmi oyalamak için bir araç olarak kullanmamaya dikkat etmeleri gerekir.

cocuk cizgi filmi

Çizgi Film Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Okul öncesi dönemde çocukların soyut düşünme yetenekleri henüz gelişmemiş olur. Çocuklar için 7 yaş öncesinde özellikle gerçeklik algısını zayıflatan çizgi filmlerden uzak tutulması gerekir. Televizyonda izledikleri tüm sahnelerin bir hayal ürünü olduğunu idrak edemedikleri için olumlu olumsuz tüm izlediklerini taklit edebilirler. Çizgi film kahramanını taklit ederken hayranlık duyduğu kahraman gibi insanüstü hareketler yapmadığını tecrübe etmiş olan bir çocuk çizgi film izlerken, zamanla yetersizlik duygusuna kapılabilir.

Aşağıda ebeveynlerin çocukları için tercih edebilecekleri çizgi filmler hakkında birkaç bilgi sıraladık;

  • Çocuklar için uygunsuz kelimeler ve şiddet öğeleri içermemesi gerekir.
  • Cinsel içeriklere sahip olmamalıdır.
  • Çocuklarınızın sayıları, kavramları ve renkleri kolaylıkla öğrenebilecekleri ve dil gelişimlerini olumlu etkilemesi gerekir.
  • Çizgi filmin içerisinde bulunan müzikler, renkli karakterleriyle çocuğun eğlenirken öğrenebilmesini sağlamalıdır.

Çocukların 7 yaş öncesinde izlediği çizgi filmler bilinçaltına istemsizce işlediği için çocuğunuzun ne tür çizgi filmler izlediğini de mutlaka takip etmelisiniz. Çocuğunuzun izlediği televizyon ve tablette mutlaka ebeveyn kilidini kullanmalı ve sizin bilmediğiniz ve planlamadığınız hiçbir şeyi izlemesine özel olarak dikkat etmeniz gerekir.