2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde çocukların 90’lı ve 2000’li yıllara kıyasla farklı bir şekilde büyüdüklerini söylemeliyiz. Takdir edersiniz ki, teknoloji çağında yaşıyoruz. Artık, çocuklar çizgi film izlemek yerine Youtube’da video izlemeyi tercih ediyorlar. Buna ek olarak, çocukların kitap okumadıklarını da itiraf etmeliyiz. Tablet, akıllı telefon ve bilgisayar tarafından esir alınan çocuklar; biraz da yaşadıkları dönemin etkisiyle kitap okumayı tercih etmiyorlar.
Duyarlı bir ebeveyn olarak duruma müdahale etmeyi düşünüyorsanız yapabileceğiniz şeylerin olduğunu söyleyebiliriz. Onlardan birisi de çocuğunuza kitap okumak! Çocuklar; bilhassa okul öncesi dönemde ebeveynlerini örnek alırlar. Bu noktada, çocuğunuza kitap okuduğunuz takdirde onun ilgisini kitaplara yönlendireceksiniz. Bunun yanı sıra, çocuğunuza kitap okumanız için farklı nedenler de bulunuyor. Gelin, bunlara yakından bakalım!
Konuşma Becerilerini Geliştirir
Özellikle son yıllarda gençlerin kendilerini ifade etmekte bir hayli zorlandıklarını görüyoruz. TRT Arşiv videolarını izlediğinizde siz de geçmişteki gençler ile günümüzdeki gençler arasında birtakım farklar olduğunu göreceksiniz. Birçok genç anlatmak istediklerini dahi anlatamıyor. Bu durumun altında ise kitap okumamak yatıyor. Ancak, okuma alışkanlığı bulunmayan çocuğunuza kitap okuduğunuz takdirde onun konuşma becerilerinin gelişmesini sağlarsınız. Kendisini daha iyi ifade eden bir çocuk; hem ailesiyle hem de arkadaşları ile çok daha iyi iletişim kurar. Bunun yanı sıra, konuşma becerilerinin gelişmesi onun özgüvenine büyük katkı sağlar.
Güçlü Bir İlişki Kurmanızı Sağlar
Takdir edersiniz ki, hayat şartları eskiye kıyasla çok daha zor! Evi geçindirebilmek adına hem babaların hem de annelerin çalıştığını söyleyebiliriz. Yorucu bir iş gününün ardından evine gelen anne ve babalar; çocuklarıyla yeterince vakit geçiremiyorlar. Çocuklar; kendilerini teknolojiye kaptırıyorlar. Bunun yanı sıra, anne ve babaları ile olan iletişimleri zayıflıyor. Anne ve babaların bu duruma müdahale etmesi şarttır. Bu noktada, bilhassa ilkokul ve ortaokul çağında çocuğu olan ebeveynlerin çocuklarına kitap okuması tavsiye edilir. Anne ve babalar; çocuklarına kitap okumayı tercih ettikleri takdirde onunla güçlü bir ilişki kurarlar. Ailesiyle bir şeyler paylaşan çocuklar mutlu aile ortamından dolayı çok daha özgüvenli bireyler haline gelirler.
İletişim Becerilerini Geliştirir
İş dünyasında başarılı olmak isteyenlerin iletişim becerileri kuvvetli olmalıdır. Çalıştığınız sektörden bağımsız olarak iş hayatında iyi bir konuma gelmek istiyorsanız iş arkadaşlarınızla ve işvereninizle doğru ve kaliteli bir şekilde iletişim kurmalısınız. Birçok genç; Türkiye’nin önemli üniversitelerinin yüksek puanlı bölümlerini bitirmesine rağmen iş hayatında başarılı olamaz. Çünkü, iletişim konusunda sınıfta kalır.
İletişim becerilerini geliştirmek isteyen bir insanın her şeyden önce kitap okuması gerekir. Kitap okuyarak kelime dağarcığını geliştiren bir insan çok daha etkili bir şekilde konuşur. Bu sayede, çevresindeki insanlarla daha iyi iletişim kurar.
Muhakeme Becerilerini Destekler
Kitap okumak; insanların muhakeme becerilerinin gelişmesini sağlar. En az konuşma becerisi kadar önemli olan bu husus insanların iş hayatına da etki eder. Muhakeme; akıl yürütme olarak tanımlanabilir. Bunun yanı sıra, birbirine karşı savları olan iki tarafı da dinleyerek konuyla ilgili bir yargıya varmak da muhakeme olarak özetlenebilir.
Takdir edersiniz ki, Türkiye’de yaşayan insanların birçoğunun muhakeme becerisi gelişmemiştir. Birçok kişi; olaylar arasında neden sonuç ilişkisi dahi kuramıyor. Siz de çocuğunuza kitap okuduğunuz takdirde onun muhakeme becerilerinin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Konsantrasyon ve Disiplini Arttıracaktır
Çocuklarda kitap okumak ne kadar önemli sorusunu birçok kişi soruyor. Bu noktada, olaya daha detaylı bakmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Kitap okumak; konuşma becerisi adına önemli olsa da bir çocuğun başarılı bir okul hayatı geçirmesini de sağlayan bir etmendir.
Küçük yaşlardan itibaren kitap okuyan bir çocuk; konsantrasyon konusunda sorun yaşamaz. Ayrıca, hem günlük hem de okul hayatında daha başarılı olur. Çünkü, kitap okumak aynı zamanda bir disiplindir. Sayfa sayısı bir hayli fazla olan bir kitabı olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kurarak okuyan bir çocuk farkında olmadan zihinsel becerilerini geliştirir. Buna ek olarak, kitabın hikayesini ve vermek istediği mesajı kaçırmamak adına onu pür dikkat okuyan bir çocuk; konsantrasyon seviyesini üst noktalara taşır.
Dil Bilgisine Katkı Sağlar
Kitap okumak; zannettiğinizden çok daha önemli bir eylemdir. Bilhassa 2010 sonrası dönemde sosyal medyanın da etkisiyle çocukların ve gençlerin Türkçeyi doğru kullanamadıklarından bahsetmek gerekir. Kelimeleri ve ekleri doğru yazamayan, noktalama işaretlerini nerede kullanması gerektiğini bilemeyen, düzgün cümleler kurmakta sıkıntı yaşayan bir çocuğun bu eksikliğinin altında kitap okumamak yatar.
Küçük yaşlardan itibaren kitap okuyarak büyüyen bir çocuk; konuşma ve muhakeme becerilerini geliştirdiği gibi dil bilgisini de geliştirir. Bu sayede, okul hayatında da çok başarılı olur. Girdiği sınavlardan yüksek puanlar ile ayrılır. İleride kendisini maddi ve manevi anlamda doyuma ulaştıracak bir işe sahip olur. Tüm bunların altında küçük yaşlarda edinilen kitap okuma becerisi yatar.
Çocuklarda kitap okumak sıkıntılı bir süreci ifade eder. Takdir edersiniz ki, bir çocuğa sıfırdan okuma becerisi kazandırmak hiç kolay değildir. Bu noktada, çocuğuna kitap okuyan bir ebeveyn çocuğunu hayat yarışında bir adım öne geçirir. Bilhassa çocuğun yaşına uygun kitapların tercih edilmesi son derece önemlidir. Bu sayede, çocuk; vaktini anlamlı ve kaliteli bir şekilde geçirmeyi öğrenir.