Teknolojinin hakim olduğu bir çağda yaşıyoruz. Çocuklar; 90’lı veya 2000’li yıllarda olduğu gibi sokaklarda oyun oynamayı tercih etmiyorlar. İçerisinde bulundukları dönemden dolayı tablet veya akıllı telefonlarda sanal oyunlar oynamayı istiyorlar. Ancak, oyun oynamak; çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi adına hayati öneme sahiptir. Çocuklar; sokaklarda yaşıtlarıyla oyunlar oynayarak sosyalleşirler. Yazımız sayesinde oyunların çocuk gelişimindeki önemi hakkında bilgi alabilirsiniz. O halde başlayalım!
Çocuklar Oyun Sırasında Neler Öğrenir?
Çocuklar; doğdukları günden itibaren çevrelerindeki insanlarla iletişim kurarlar. Hatta, hayatın kendisini dahi oyun aracılığıyla kavradıklarını söylemek gerekir. Oyun; çocuk gelişimi adına hayati öneme sahiptir.
Çocuk ve oyun; birbirinden ayrı düşünülemez. Çocuklar; oyunlar sayesinde her şeyden önce yaratıcı düşünmeyi öğrenirler. Buna ek olarak, sorumluluk alma becerileri gelişir. Başkalarıyla işbirliği yapmanın ayrıcalıklarını keşfederler. Paylaşmayı öğrenerek bencil birey olmaktan kurtulurlar. Bu tür kazanımlar sayesinde kendilerine olan güvenleri artar.
Oyunlar; çocukların kendilerini tanımalarını sağlar. Takdir edersiniz ki, bir çocuk; oyunda neyi yapıp neyi yapamayacağını öğrenme şansını elde eder. Oyunlar sayesinde sahip olduğu yetenek ve becerilerin farkına varır. Kendini tanıyarak adımlarını çok daha sağlam bir şekilde atar. 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde birçok çocuk dikkat eksikliği yaşıyor. Bu sorun; çocukların okul hayatına da olumsuz yansıyor. Ancak, bazı oyunlar; eğlendirici olduğu kadar eğiticidir. Bu tür oyunlar sayesinde çocuklar dikkatlerini bir yerde toplamayı öğrenirler. Bunun yanı sıra, oyunların birçoğunda başarılı olmak adına en kısa sürede organize olmak gerekir. Henüz yaşı çok küçükken organize olma becerisi kazanan bir çocuk; hayata 1-0 önde başlar.
Birçok çocuk; sürekli evde vakit geçirmenin de etkisiyle asosyalleşir. Bir başka deyişle, duygularını gösteremez. Ancak, evde kalmak yerine dışarıda oyun oynamayı tercih eden bir çocuk; sosyal roller edinir. Arkadaşları arasında fark edilerek statü kazanır. Bunun yanı sıra, duygularını dışarıya göstererek çekingenliğini yener.
Çocuk oyunları zannedildiği kadar basit değildir. Oyunlarda başarılı olmak isteyenlerin problem çözme becerisine sahip olması şarttır. Bu noktada, daha çok oyunda yer alan bir çocuk; zaman içerisinde problem çözme kabiliyetini de geliştirecektir. Bu becerisi sayesinde okul hayatında da başarılı olacaktır. 2021 yılına damga vuran Squid Game dizisini izlediniz mi? Bu dizide, hayatta kalmaya çalışan bir grup insanın çocuk oyunları oynayarak birbirlerini elemelerinin hikayesi anlatılıyordu. Her bir oyunda farklı bir problemi hem kısa hem de etkili bir şekilde çözmek gerekli oluyordu. Yalnızca bu örnek dahi oyunların çocuk gelişimi üzerindeki etkisini gösterir.
Çocukların oyunlar sayesinde öğrendikleri bunlarla sınırlı değil! Birçok çocuk; kendisini ifade etmekten acizdir. Kitap okumayan ve yaşıtları ile sosyalleşmeyen çocukların konuşma becerileri gelişmez. Bu noktada, sürekli olarak oyun oynayan çocukların kendilerini çok daha iyi ifade ettiklerini siz de göreceksiniz. Takdir edersiniz ki, toplum içerisinde yaşamanın birtakım kuralları bulunuyor. Çocuklar; oyunlar sayesinde başkalarının haklarını gasp etmemeyi, diğerleri konuşurken onları dinlemeyi, insanların haklarına saygılı olmayı ve daha birçok kazanımı elde ederler. Bu sayede, topluma uygun bir birey olma yolunda ilk adımı atmış olurlar.
Çocuk ve oyun arasındaki ilişki; yukarıdaki kazanımlar düşünüldüğünde hayati bir öneme sahiptir.
Çocuk Gelişiminde Oyuncakların Önemi
Çocuk gelişimi adına en az oyun kadar önem taşıyan bir diğer etmen ise oyuncaklar! Takdir edersiniz ki, çocukların yaşlarına uygun oyuncaklar ile oynamaları gerekiyor. Çocuklar; oyuncaklar sayesinde hayal güçlerini geliştirirler. Ancak, çocuğun doğru zamanda doğru oyuncak ile buluşturulması gerekir. Bilhassa yaşına ve ilgi alanına uygun oyuncaklar ile buluşturulan bir çocuk yaşıtlarına kıyasla hayatta daha başarılı olur.
Takdir edersiniz ki, toplumumuzda pahalı oyuncakların en iyi olduğuna dair bir önyargı vardır. Fakat, evde tasarlanan gelişigüzel bir oyuncak dahi yerine göre pahalı oyuncaklardan daha faydalı olabilir. Oyuncak seçimi konusunda ebeveynlere büyük görevler düşer. Çocuklarının ilgi alanlarını bilmeleri ve buna uygun oyuncaklar almaları şarttır.
Biraz da oyuncakların yararlarından bahsedelim! Çocuklar; oyuncaklar sayesinde hayal güçlerini geliştirirler. Ayrıca, hayallerini oyuncaklar aracılığıyla somutlaştırırlar. Oyuncaklar ile oyun kurarak kendi kendilerine farkında olmadan bir olay örgüsü oluştururlar. Bunun yanı sıra, kelime haznelerini ve dil bilgilerini geliştirmelerini sağlayacak türden oyuncaklar ile zihinsel gelişim süreçlerini tamamlarlar. Oyuncaklar; çocukların ince ve kaba motor becerilerinin güçlenmesi adına hayati öneme sahiptir.
Çocuk gelişimi önemli bir süreçtir. Bir çocuk; oyuncakları sayesinde arkadaşları ve ailesi ile oyunlar kurarak iletişim becerilerini geliştirir. Çok daha sosyal ve özgüvenli birey haline gelir. Bunun yanı sıra, çocuklar daha somut nesnelerle oynadıkları için ruhsal gelişimlerinde herhangi bir sorun yaşanmaz.
Çocuk gelişimi için hangi oyuncakların tercih edilmesi gerektiği son derece önemli bir husustur. Bu noktada, renkleri, hayvanları veya sayıları öğreten türden oyuncakların faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, su ve boya ile ilgili oyuncaklar da faydalı olacaktır.
Güvenilir ve Hijyenik Oyun Parkı
Çocuk ve oyun birbirinden ayrı düşünülemez. Ancak, takdir edersiniz ki, çocukların her zaman evlerinde oyun oynamaları mümkün değildir. Bu noktada, güvenilir ve hijyenik oyun parkı ihtiyaç haline gelir. İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan Dumadum Oyun Parkı; görüp görebileceğiniz en kaliteli oyun parklarından birisidir. Covid-19 önlemleri ile hijyenik bir alan haline getirilmiştir.