Sağlıklı beslenme çocukluk yaşlarından itibaren kazanılması gereken önemli bir alışkanlıktır. Her zaman daha zinde ve daha sağlıklı bireyler olmak için bu davranış toplumun geneline yayılmalıdır. Bu da ancak çocukluktan itibaren verilecek eğitimler veya kazanılacak alışkanlıklar ile mümkün olabilir. Beslenme konusunda dikkatli olmamak ilerleyen yaşlarda birçok sorunu beraberinde getirebildiği gibi aynı zamanda insan ömrünü de direk olarak etkileyebilir. Bu sebeple çocukların sağlıklı gelişim için ihtiyaçları olan vitaminleri, proteini ve mineralleri eksiksiz bir şekilde almaları gerekir.
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Sağlıklı beslenme en net ifadesi ile vücudun tüm sistemlerinin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için ihtiyacı olan her türlü unsuru yeteri kadar almasıdır. Sağlıklı kalmamız için ihtiyacımız olan vitaminler ve proteinler bizler için hayati önem taşır. Ancak her şeyin azı zarar olduğu gibi aynı zamanda fazlası da zarar olabilir. Bu sebeple çocuklarda beslenme konusunda dikkatli olmak gerekir. Sadece yetişkinlerde değil aynı zamanda çocuklarda da beslenme konusuna çok dikkat etmek gerekir. Eğer bir çocuk nasıl beslenmesi gerektiği hakkında bilgilendirilip eğitilirse o zaman yetişkinlik döneminde de aynı şekilde devam edecek ve hayatı boyunca sağlıklı bir insan olarak yaşayacaktır.
Düzensiz Beslenmenin Çocuklar İçin Riskleri Nelerdir?
Düzensiz beslenme çocukluk yaşlarında çok daha fazla dikkat edilmesi gereken bir konudur. Küçük yaşlarda olan bir çocuk hem fiziksel hem de ruhsal gelişimi için mutlaka doğru beslenmelidir. Alması gereken tüm vitaminleri ve proteinleri eksiksiz bir şekilde almak o çocuğun ilerleyen yıllarda da çok sağlıklı bir birey olmasını sağlayacaktır. Düzensiz beslenen bir çocuk özellikle bağışıklık sistemi tam olarak gelişmeyeceği için her türlü hastalığa karşı savunmasız kalacaktır. Bununlar birlikte kemik gelişimi tamamlanamayacak ve fiziksel olarak olması gereken erginliğe ulaşamayacaktır. Bu sebeple aileler çocukları için mutlaka doğru bir beslenme programı belirlemeli ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmelidirler. Bu sayede bu durum toplum bilinci haline gelebilir ve çok daha sağlıklı nesillerin yetişmesi sağlanabilir.
Çocuk İçin Yemeğin Miktarı Ne Kadar Olmalı?
Çocukların yiyecekleri yemek miktarları sadece onları doyuracak ve aynı zamanda vücutlarının ihtiyacı olan her türlü vitamini veya proteini alacak kadar olmalıdır. Gereğinden fazla yemek çocukların ilerleyen zamanlarda obeziteye varacak kadar ciddi rahatsızlıklara sahip olmasına neden olabilir. Bu konuda bilgi sahibi olmayan anne babalar ise çocuk doktorları ile iletişime geçerek çocuklarına ne kadar yemek vermeleri gerektiği hakkında bilgiler alabilirler. Çocuklar için her yaşta farklı yemek miktarları belirlenmelidir. Aynı zamanda yedikleri yemek çeşitleri de yine yaşlarına göre belirlenip düzenli olarak takip edilmelidir. Hangi yaş olursa olsun yemek miktarları genellikle çocuğa doygunluk hissi verecek kadar olarak belirlenir.
Çocuklar İçin Günlük Beslenme Programı Örneği
Çocuk beslenmesi her zaman dikkatli olunması gereken bir konudur. Eğer bu konuda doğru kararlar verilmez ise o zaman durum riskli olabilir ve çocuklar zarar görebilirler. Örneğin 5 – 6 yaşında olan bir çocuğun beslenme programı şu şekilde hazırlanabilir;
- Gelişme çağı olduğu için meyve tüketimine önem verilmelidir.
- Lifli yiyeceklerin miktarı arttırılmalıdır.
- İhtiyacı olan vitamin, protein ve mineral oranları belirlenmelidir.
- Özellikle et, tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiller gibi ürünler bol bol tüketilmelidir.
Bu program çocuğun yaşına, bedensel ihtiyaçlarına veya varsa hastalıklarına bağlı olarak değişebilir. Önemli olan ebeveynlerın bu konuda dikkatli olmaları ve kafalarına takılan sorular hakkında Dumadum kapalı oyun parkı uzmanları ile iletişime geçerek sorularına yanıt almalarıdır.