Masallar; genellikle çocuklar için tasarlanmış, hayali karakterler içeren edebi hikâyelerdir. Bu hikâyeler sonsuza dek mutlu olmaktan daha fazlasıdır, hikâyelerde gösterilen karakterler ve erdemler aracılığıyla gerçek ahlaki dersleri tasvir edebilirler.
Çocuklar, eğitici masalları dinleyerek çok şey öğrenebilir. Masal, sadece genç beyinlerin hayal gücünü cezbetmekle kalmaz, aynı zamanda yaratıcılıklarını ve akıl yürütme becerilerini de geliştirebilir. Ayrıca, ebeveynler çocuklarına masal okuduklarında aralarında özel bir ebeveyn-çocuk bağı yaratabilir.
Peri masalları çocukları bir hayal dünyasına götürebilir, büyüdükçe bu hikâyelerin ahlaki gerçekleri de kalplerinde ve akıllarında güzel duygu ve düşünceler kalmasını sağlayabilir. Yazımızda; masalların çocuklar üzerindeki etkilerini ve faydalarını sizlerle paylaşacağız.
Masallar Çocukları Nasıl Etkiler?
Masallar, gerçeği bulmaya çalışırken, hayata dair şeylerin kısa bir görüntüsünü verebilir. Hayal gücünü harekete geçirerek, olayları gerçek dünyada deneyimlemeden önce zihinde deneyimlemek için size bir çıkış yolu sağlayabilir. Masal dünyası; gerçek dünyada yaşanan olayların, hayal ve sihirle buluştuğu bir yerdir. Masalların gerçek dünyada var olmadığı açıktır. Karakterler çocuğa yabancı olabilir, ancak ele alınan sorunlar ve duygular çoğu zaman hayata çok yakındır. Bu açıdan masallar; çocuklara, kendilerinden güvenli bir şekilde ayrılmış hikayeler aracılığıyla, henüz kendileri için ifade edemedikleri gerçekten kafa karıştırıcı ve zor duyguların bazılarını anlamaları için bir yol sunabilir.
Masallar, çoğu zaman kültürler arasında küçük farklılıklarla paylaşılır, aynı masalın farklı versiyonlarını okumak çocukların diğer kültürleri anlamalarına ve tanımalarına yardımcı olabilir.
Genellikle hikâyeler, yalnızca uzak krallıklara götürmekle kalmaz, aynı zamanda önemli dersler de verebilir. Çocuklar; hırsızlık yanlıştır, iyilik galip gelir, yabancılarla konuşma, kime güvendiğine dikkat et gibi mesajlarla yanlış kararların olumsuz sonuçlar doğurabileceğini öğrenebilirler. Çocukların masallardan öğrendikleri bu dersler, iyi bir karakter gelişimi için önemlidir.
Bir çocuk, düzenli masal okuyarak hikâye yapısını öğrendiğinde, okuduğu diğer hikayeleri anlama ve tahminlerde bulunma yeteneği gelişebilir. Ahlaki ve temel dersleri öğretmek için masallar kullanılabilir. Bu da çocuklar üzerinde pozitif etkiler yaratabilir.
Masal seçerken, çocuğunuzun yaşını ve zihinsel hazırlığını göz önünde bulundurmak önemlidir. Bazı masallar çocuklar için korkutucu olabilir. Çocuğun yaşını ve gelişim evresini göz önünde bulundurarak, uygun masalları seçebilirsiniz.
Masalların Çocukların İçin Yararları Nelerdir?
Masallar aynı zamanda eğlencelidir ve çocuklarınıza pek çok fayda sağlayabilir; işte bunlardan birkaçı:
- Erken Okuryazarlık Gelişimi
Öykü anlatımı erken okuryazarlığın gelişiminde önemli bir rol oynar. Okuryazarlık için temel bir yapı taşı görevi görür. Araştırmalar ayrıca düzenli hikâye anlatımının bir çocuğun kelime dağarcığını genişletmeye yardımcı olduğunu gösterir.
- Olumlu Problem Çözme Becerileri
Çocuklar, hikâye kahramanlarından bir şeyler öğrenirler ve öğrendiklerini kendi hayatlarıyla ilişkilendirebilirler. Masallar, çocuklara hayattaki tüm endişeler, savaşlar ve problemler arasında nasıl olumlu bir bakış açısına sahip olacaklarını gösterebilir. Aynı zamanda onlara eleştirel düşünme becerilerini de öğretebilir.
- Aile Bağlarını Güçlendirme
Çocuğunuzla birlikte masal okumak sadece eğlenceli bir aktivite değil, aynı zamanda çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenin harika bir yolu da olabilir. Birlikte okuyabilir, birlikte gülebilir ve birlikte öğrenebilirsiniz. Çocuğunuzla geçirdiğiniz bu bire bir zaman, aranızda daha güçlü bir ilişki kurmanıza da yardımcı olabilir.
- Eleştirel Düşünme Becerilerini Geliştirme
Her masalda, hikayedeki karakterlerin vermesi gereken bir karar vardır ve her kararın bir sonucu vardır. Çocuğunuzla oturup ne yapacağını tartışarak, onu küçük yaşlardan itibaren eleştirel düşünmeye başlaması için eğitebilirsiniz.
- Kitap Sevgisi
Masallar okumayı eğlenceli hale getirebilir. Eğlenerek okumak ve kitaplardan zevk almak, ömür boyu sürecek bir okuma sevgisi geliştirmenin ilk adımlarından biridir.
- Çocuklarda Dayanıklılık Oluşturma, Belirsizliklerle Başa Çıkma
Çocukların herkesin başına kötü şeyler geldiğinin farkında olmaları gerekir. Masallar, çocuklara herkesin hayattaki zorluklardan geçtiğini ve her zaman hazırlıklı olmaları ve hayatta başarılı olabileceklerine inanmaları gerektiğini gösterebilir.
Belirsizlik, çocukları endişelendirebilir. İyi-kötü anlatısı içerisindeki karakterler ise, çocukların belirsizlikle başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Sonsuza dek sürecek mutlu hikayeler, bir şekilde, zamanla her şeyin iyi olacağına dair onlara güvence verebilir.
- Hayal Gücünü Geliştirme
Masallar, çocukların hayal güçlerini genişletmek için harika araçlardır. Aynı zamanda kurguyu, kurgu olmayan hikâyelerden ayırmalarına yardımcı olabilecek bir bilinç geliştirmelerini de sağlayabilir.
- Davranışlara Olumlu Yansımalar
Masallarda, iyi karakterler hikayenin sonunda genellikle ödüllendirildiğinden nazik, düşünceli ve doğru olmanın önemi olumlu bir şekilde pekişebilir. Bunun da çocukların davranışlarına olumlu yansımaları olabilir.
- Empati Kurmayı Öğrenme
Çocuklar, masallar sayesinde nazik olmanın önemi anlayabilir ve kendisini başkasının yerine koymayı öğrenebilirler. Buna örnek olarak; Çirkin Ördek Yavrusu masalını verebiliriz. Ortama uymayan ve diğerleriyle aynı olmayan küçük ördek yavrusunu, hikâyede tanıyıp, anlamaya başlarlar. Çirkin ördek yavrusunun hikayenin sonunda güzel bir kuğuya dönüştüğünü görürler., Bu da onlara dış özelliklere göre kimseyi yargılamamayı ve insanların hayatta nasıl değişip gelişebileceğini öğretebilir.
Dumadum ailesi olarak; çocukların gelişimini önemsiyoruz ve geleceğimiz olan çocuklarımıza değer veriyoruz. Eğlence, oyun ve aktivitelerimizle masal dünyamızı keşfetmek isterseniz; internet sitemizi inceleyebilir ve Dumadum adresimizde bizi ziyaret edebilirsiniz.