“Telefon bağımlılığından nasıl kurtulunur?” sorusunun artık yalnızca yetişkinler için sorulmadığını fark ettiniz mi? Günümüzde telefon ve teknoloji bağımlılığı çocuklarda da sıklıkla görülen ciddi bir problem haline gelmiş durumda. Dijital dünyayla aramıza sağlıklı bir mesafe koymak biz yetişkinler için bile zaman zaman zor olabilirken hayal ve gerçek kavramını yetişkinler kadar keskin bir şekilde ayırt edemeyen çocukların teknolojiyle ilişkisini dengeli tutması ise çok daha güç. Bu nedenle çocukların teknolojik cihazlarla kurdukları ilişkiyi kontrol etmek ve dengede tutmak noktasında ebeveynlere önemli roller düşüyor.
Elbette çocuğu telefondan vazgeçirmek ve dijital dünyayla ilişkisini tamamen kesmesini talep etmek gerçekçi ve sağlıklı bir çözüm değil. Ancak çocuklarda teknoloji bağımlılığı problemini önlemek için ebeveynlerin uygulayabileceği bazı temel ipuçları bulunuyor. Siz de çocuğunuzun teknolojiyle sağlıklı bir ilişki kurmasına yardımcı olmak için aşağıda yer alan ipuçlarına göz atabilirsiniz.
Sanaldansa Gerçek İlişkileri Önceleyin
Çocuğunuzun akıllı telefonun başında zaman geçirmesini tamamen yasaklamak büyük olasılıkla bu eylemin çocuğunuz için daha cazip bir hale gelmesine yol açacaktır. Bu nedenle yasaklar koymak yerine çocuğunuzun dış dünyayla olan ilişkisini güçlendirmesine ve sosyalleşmesine destek olmalısınız.
Örneğin, çocuğunuz akıllı telefon kullanarak sıklıkla en yakın arkadaşıyla mesajlaşıyor ya da görüntülü konuşuyorsa iki dostun daha sık yan yana gelmesi için çeşitli aktiviteler düzenleyebilirsiniz. Çocuğunuz çoğunlukla akıllı telefonuyla oyun oynuyor ya da çizgi film seyrediyorsa ailece film akşamları düzenleyebilir ya da çocuğunuza birlikte oynayabileceğiniz oyun seçenekleri sunabilirsiniz. Böylelikle onu dijital dünyanın içindeki sanal ilişkiler yerine gerçek ilişkilere yönlendirebilir, bu şekilde daha keyifli vakit geçirebileceğini anlatabilirsiniz.
Kitaplara Zaman Ayırın
Çocukların sosyal, duygusal ve bilişsel gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesinde kitaplar oldukça önemli bir role sahip. Çocuğunuz ilk etapta boş zamanlarının bir bölümünü kitap okuyarak geçirmeyi sıkıcı bulabilir. Ancak önemli olan onu, kendi yaş grubuna uygun ve ilgisini çekebilecek kitaplara yönlendirmenizdir. Çocuğunuzla birlikte kitapçıları gezerek onun ilgisini çeken kitapları seçmesine izin verebilir, gün içinde belirli zamanlarda seçtiği kitapları birlikte okuyabilirsiniz. Çocuğunuz kitapların sürükleyici ve büyüleyici atmosferiyle tanıştığında bir süre sonra boş zamanlarını kendiliğinden kitap okumak için değerlendirmeye başlayabilir.
Çocuklarınızla Vakit Geçirin
Modern yaşamın yoğun temposu ebeveynleri zaman zaman çocuklarıyla ilgilenmeye vakit bulamadıkları anlarda onları teknolojik cihazlara yöneltmeye itiyor. Ancak bu durum ne yazık ki çocuklarda telefon bağımlılığı oluşmasına yol açan temel nedenler arasında. Çocuğunuzla kaliteli ve yeterli zaman geçirdiğinizde, onu her anında dijital dünyaya yönelmekten çok daha kolay bir şekilde koruyabilirsiniz. Haftanın bazı günleri yürüyüşe çıkabilir, müzik açıp dans edebilir, oyunlar oynayabilir ya da günlük işlerinizde size yardım edebilmesi için ona basit görevler verebilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte daha çok zaman geçirmek onunla kurduğunuz iletişimin güçlenmesinde de oldukça önemli bir rol oynar.
Çocuğunuza Kötü Örnek Olmayın
Özellikle küçük yaştaki çocukların davranışları gelişim süreçleri boyunca ebeveynlerini takip ederek ve izleyerek şekillenir. Belki siz de çocuğunuzun zaman zaman sizin yaptıklarınızı taklit ettiğini ya da sizin gibi davranmaya çalıştığını fark etmişsinizdir. Çocuğunuza koyacağınız sınırlandırmalar ve yapacağınız yönlendirmeler ancak siz de gerçek hayatta ilgili konuda tutarlı bir şekilde davranırsanız ikna edici olabilir. Eğer çocuğunuzun akıllı telefonun başında geçirdiği zamanı kısıtlamak istiyor, fakat siz de tüm boş zamanlarınızı dijital dünyada geçiriyorsanız çocuğunuzun, koyduğunuz kuralları mantık çerçevesine oturtması bir hayli güçleşir. Çünkü böyle bir durumda, telefonun başında vakit geçirmenin olası zararlarını anlamakta zorlanabilir ve sizin yalnızca onu kısıtlamak için belirli kurallar koyduğunuzu düşünmeye başlayabilir. Bu nedenle çocuğunuza kötü örnek olmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız.
Çocuklarınıza Teknoloji Yerine Başka Alternatifler Sunun
Çocuğunuzun boş zamanlarını daha verimli ve kaliteli değerlendirmesi için onu farklı aktivitelere yönlendirebilirsiniz. Örneğin onu, ilgisini çeken bir kursa yazdırabilir, evcil bir hayvan sahiplenerek çocuğunuzun sorumluluk kavramını küçük yaşta öğrenmesine yardımcı olabilir, onunla birlikte bahçe işlerine ya da faaliyetlere vakit ayırabilir veya haftanın bazı günlerini çocuğunuzla yapacağınız aktivitelere ayırabilirsiniz.
Çocuğunuzla birlikte parka ya da sinemaya gidebilir, havanın güzel olduğu günlerde onunla birlikte keyifli yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun günlük hareket miktarının da artmasını sağlar, enerjisini atmasını kolaylaştırabilirsiniz. 1 – 14 yaş grubundaki çocuklar için birbirinden eğlenceli oyun ve aktivite alternatifleri sunan Dumadum Oyun Parkı’nı ziyaret edebilir, çocuğunuzun 800 metrekarelik bir alana yayılmış keyifli parkurlarda doyasıya eğlenmesini ve sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Siz de çocuğunuzla unutulmaz bir gün geçirmek için Dumadum’u ziyaret edin, birbirinden eğlenceli aktivitelerin ve oyunların tadını çıkarın!