Montessori eğitimi; çocuklara verilen olanaklar ile çocukların kendi seçimlerini yapmalarını sağlayarak uygulamalı öğrenmeye ve işbirlikçi oyuna dayanan bir eğitim sistemidir. İtalya’nın ilk kadın doktoru, pedagog ve antropoloji profesörü olan Maria Montessori tarafından geliştirilmiştir. Çocukların maksimum potansiyellerini ortaya çıkarmaya dayalı olan bu sistem belirli yaş aralıklarının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hazırlanmış ortamlarda çocukların istedikleri materyaller ile profesyonel eğitmenlerin kontrolleri altında istedikleri zaman ve yerde çalışmasını sağlar. Bu yöntem ile çocuklara istedikleri kadar tekrar etme ve hata yapma imkanı sunulur. Her çocuğun öğrenme şekli ve hızının farklı olmasını göz önünde bulunduran Montessori eğitimi çocuklara özgürce kendilerini geliştirme imkanı sunar. Montessori eğitimi ile geleneksel eğitim arasındaki en önemli fark çocuğa kendini keşfetme şansının tanınması ve bu deneyimin sunulmasıdır.
Montessori Eğitimi Nasıl Uygulanır?
Montessori eğitimi birçok farklı yaş grubu için hazırlanmış birçok farklı mekanda uygulanan bir sistemdir. Ortamda yer alan tüm eşyalar ve montessori oyuncakları çocukların boyutuna göre ölçeklendirilir. Sınıfta bir odak noktası bulunmaz. Böylece çocuklara öğretmenin odak noktası olmadığı herkesin birlikte öğrenmek üzere orada bulunan bir topluluk olduğu fikri yansıtılır. Duvarlarda çocukların iç dünyasına hitap eden canlı renkler kullanılır. Kültürel nesneler ve ilgi çekici resimler ile donatılan ortamlar bulunur. Böylece çocuklara entelektüel meraklarını cezbedecek bir deneyim sunulur. Montessori eğitimi çocuklara birçok farklı yer ve şekilde oynama imkanı sunar. Tek başlarına, çiftler halinde, küçük ya da büyük gruplar ile oynayabilen çocuklar; içeride, dışarıda, masada veya yerde oyun oynayabilir. Bu eğitim modeli çocuğun evde de uygulamaya devam edebileceği geniş kapsama sahiptir. Aile, öğrenci ve öğretmenin iş birliği içerisinde olduğu Montessori eğitiminde hata kontrolü çocuğun kendisindedir. Böylece çocuk bir yetişkin olmadan da öğrenmeye devam eder. Çocuğun nelerden hoşlanıp hoşlanmadığı tespit edilir ve bu doğrultuda ilgi alanlarına yönelik özgür seçimler yapması sağlanır. Çocukların çevrede diledikleri gibi hareket etmesine izin verilir. Kendilerini veya çevresindekileri tehlikeye atmadıkça çocuğun hareketlerine müdahale edilmez. Kendi ilgisini çeken aktivitelere kendi seçtiği materyaller ile katılan çocuk tek başına, öğretmeni veya arkadaşları ile çalışmalar yapar. Açık hava önemli bir alandır. Doğa ile iç içe bir eğitim verilmeye çalışılır. Öğrenme sadece teşvik edilmez aynı zamanda uygulamalı olarak çocuğa deneyimletilir. Zihni, bedeni ve duyuları kullanarak öğrenmeye teşvik eden bir eğitim modelidir.
Montessori Eğitimi Kaç Yaşında Başlamalıdır?
Montessori eğitimi doğumdan itibaren uygulanabilen bir yöntemdir. Doğumdan 3 yaşına kadar, 3 yaş 6 yaş arası ve 6 ila 9 yaş arası, 9-12 ve 12-15 yaş arası verilen yetiştirme programları mevcuttur. Montessori eğitimi özellikle ilk 6 yaş için önemli görülür çünkü bu dönem çocuğun karakterine dair temellerin atıldığı yaş aralığı olarak kabul edilir.
Montessori Oyuncakları ve Etkinlikleri Nelerdir?
Montessori eğitiminin en önemli parçalarından biri titizlikle seçilmiş montessori oyuncaklarıdır. Her bir materyalden sınıfta bir tane bulundurulur ve bir çocuk bırakana kadar diğerinin beklemesi sağlanır. Bu yol ile çocuklara sabretmek ve saygı duymayı öğretmek amaçlanır. Günlük yaşam becerileri, duyu eğitimi, matematik, dil bilgisi ve kozmik eğitim gibi pek çok farklı alanın pek çok ayrı özel oyun materyali çocuklara sunulur. Bunların yanı sıra haritalar da kullanılarak çalışmalar yapılır. Çeşitli montessori kitapları ve materyali ile verilen eğitimler çocukların el becerilerinin de destekleneceği etkinlikler ile de pekiştirilmektedir. Ev ve okulda devam ettirilebilen bu geniş kapsamlı eğitimi Dumadum’un çocuklar için tasarlanmış eğlenceli mekanlarında da sürdürebilirsiniz.